La Liga Loca

Messi egymaga elég lehet Zidane Realja ellen?

2017. augusztus 25. - pulga

messi.png

Augusztus 18-án a Leganés–Alavés (1–0) bajnokival elkezdődött a La Liga 2017/2018-as szezonja. A nyár a legkevésbé sem a futballról szólt Spanyolországban, ahol a szövetség elnökének letartóztatása, Ronaldo adócsalása és Neymar heteken át tartó átigazolási huzavonája jelentette a beszédtémát. A brazil elvesztésével Messin nagyobb a nyomás, mint korábban bármikor, ráadásul most egy olyan önbizalomtól duzzadó Real Madridot kellene legyőznie, amelynek nincs gyenge pontja.

A cikk a pozsonyi Új Szó Focitipp mellékletében jelent meg (2017. augusztus 22., kedd, XIII. évfolyam, 33. szám).

Július 18-án a spanyol rendőrség őrizetbe vette a labdarúgó szövetség elnökét, Ángel María Villart, akit sikkasztással, hűtlen kezeléssel és korrupcióval gyanúsítottak. A Marca sportnapilap szerint Villar kenőpénzt juttatott területi vezetőknek annak érdekében, hogy elnyerje a támogatásukat, és a szövetség elnöke maradjon. A razzia során fiát, Gorkát, továbbá Juan Padrón RFEF-alelnököt és Ramon Hernandezt, a tenerifei szövetség főtitkárát is letartóztatták. A két Villar, illetve Padrón óvadék ellenében sem kerülhet szabadlábra. Villar 1988 óta töltötte be a spanyol szövetség elnöki tisztét, idén májusban újabb négyéves ciklusra választották meg. Helyét ideiglenesen Juan Luis Larreát, korábbi kincstárnok vette át.

066_dppi_40217348_029.jpg

Ronaldo a bíróságon kezdte a szezont

Júniusban a spanyol ügyészség pert indított Ronaldo ellen, aki 2011 és 2014 között 14,7 millió eurót nem fizetett be a spanyol államkasszába, ráadásul mindezt tudatosan tette: egy üzleti vállalkozás segítségével szándékosan rejtette el a személyéhez fűződő kereskedelmi jogok értékesítéséből származó jövedelmét. A portugál A Bola szellőztette meg először a hírt, hogy a játékost a történtek annyira felzaklatták, hogy távozni akar Spanyolországból. Ronaldo a Konföderációs Kupa ideje alatt csak egy Instagram-bejegyzéssel jelentkezett, miszerint néha bölcsebb hallgatni, mint bármit is mondani (később közölte a vezetőséggel, hogy folytatni szeretné, és augusztus 5-én visszatért az edzésekhez). Szerinte a spanyol hatóságok vele akartak példát statuálni, és csak a népszerűsége miatt hurcolták meg. „Csak azért vagyok most itt, mert Cristiano Ronaldónak hívnak” – mondta a július 31-ei bírósági meghallgatáson. Ha bűnösnek találják, legalább 15 hónapos börtönbüntetés vár rá, amelyet azonban büntetlen előélete miatt nem kell letöltenie.

Ronaldo hiányát is elbírja a világ legjobb kerete

A Real Madrid mindhárom meccsét elveszítette a júliusi Bajnokok Nemzetközi Kupája felkészülési tornán. A Miamiban megrendezett, 3–2-es Barca-győzelemmel végződött El Clásico után Zidane azt mondta: „Mindig fájdalmas veszíteni, de különösebben nem érdekel a dolog. Ez csak a felkészülési időszak. Az a fontos, hogy a szezon kezdetére készen legyünk.” Készen lettek. A Manchester Unitedet 2–1-re legyőzve nyerték meg az Európai Szuperkupát, majd néhány nappal később 5–1-es összesítéssel verték a Barcelonát a Spanyol Szuperkupán – ez volt az utolsó cím, ami még hiányzott Zidane gyűjteményéből. Érdekesség, hogy 19 hónap után a francia edzőnek ugyanannyi trófeája van (hét), mint ahány veresége. A bajnoki statisztikája is lenyűgöző: amióta 2016 januárjában átvette az irányítást, a Real csupán négyszer kapott ki a bajnokságban, és a megszerezhető 174 pontból 146-ot megszerzett.

000_rm5bk.jpg

„A Realé a legjobb keret a világon, egyszerűen azért, mert 23 kezdőjátékosa van” – mondta az utóbbi időben nyerőemberré vált Isco. Az előző szezonban a madridiaknak az is belefért, hogy Ronaldo csak a bajnoki játékpercek 74 százalékát töltötte a pályán, miközben egy évvel korábban ugyanez az arány 93 százalék volt. Nyáron ugyan Álvaro Morata (Chelsea, 66,8 millió euró), Danilo (Manchester City, 28 millió) és James Rodríguez (Bayern München, kölcsön) is elhagyta a csapatot, de helyettük érkezett Theo Hernández (Atlético Madrid, 30 millió), Dani Ceballos (Betis, 16,5 millió) és Marcos Llorente (Alavés, kölcsönből vissza). A Real jelenlegi 23 fős keretéből csak öten vannak (Navas, Casilla, Ramos, Modric, Ronaldo), akik már betöltötték a harmincat, az átlagéletkor 25,5 év. A jövő tehát biztosítva van.

A Real az átigazolási piacon is kőkemény

A spanyol AS információi szerint a Real Madrid elutasította a Juventus 75 millió eurós ajánlatát Mateo Kovacicért. Bár a horvát középpályás nem számít alapembernek Zinedine Zidane-nál, a francia szakember így sem szívesen válna meg játékosától, aki a rotáció miatt fontos eleme csapatának. A helyzetet megkönnyíti madridi szempontból, hogy a klub is hasonlóan gondolkodik, így a Real nem csupán elutasította az olaszok ajánlatát, de egyben ki is jelentette, hogy a játékos nem eladó. Kovacic éppen két évvel ezelőtt, 2015. augusztus 19-én szerződött a királyi gárdához az olasz Intertől. A spanyol klub színeiben 75 tétmérkőzésen szerepelt idáig, ezeken a találkozókon három gólt szerzett.

Neymar kiesését Valverdének kell megoldania

Augusztus 3-án Juan de Dios Crespo ügyvéd egy 222 millió eurós csekkel érkezett meg Madridba. Az volt a feladata, hogy kifizesse Neymar kivásárlási árát, és ezzel hivatalosan is lezárja a brazil hetek óta tartó átigazolási mizériáját. Délelőtt 11:15-kor sétált be a spanyol liga székházába, majd negyed óra múlva távozott is. De a csekk még mindig nála volt. „Itt járt a játékos képviselője, hogy kifizesse a kivásárlási árat, de visszautasítottuk őt” – nyilatkozta Javier Tebas ligaelnök, aki azzal érvelt, hogy az üzlet megsérti a pénzügyi fair play szabályát. Crespónak viszont volt egy B terve. Néhány órával később már Barcelonában volt, ahol Òscar Grau várt rá. A klubigazgató elfogadta a csekket, így augusztus 3-án fél 7-kor végleg lezárult a Neymar-ügy.

000_o612o.jpg

De mi lesz az érte kapott 222 millióval? Eddig csak Paulinho érkezett, akit annak idején megválasztottak a Tottenham történetének legrosszabb igazolásának, és aki bevallotta, hogy csak a pénzszerzés és a levezetés miatt szerződött a kínai Kuangcsou Evergrandéhoz. Egy hét múlva zárul az átigazolási időszak, de a Barcelona kerete még mindig nincs kész. „Neymar távozása miatt támadókat kell igazolnunk” – mondta Sergio Busqeuts. A két jelölt Coutinho és Dembélé, egyikük sem játszik saját csapatában, de hivatalos bejelentés továbbra sincs. „Már közel vagyunk a megszerzésükhöz, de amíg nem hivatalos, nem mondhatok semmit” – nyilatkozta Pep Segura sportigazgató. Ezzel szemben Hans-Joachim Watzke, a Dortmund klubigazgatója úgy fogalmazott, „a Barcelona egy milliméterrel sem került közelebb Dembélé leigazolásához.”

Neymart nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni, rendszerszintű változtatásokra van szükség. Legelső sajtótájékoztatóján Ernesto Valverde leszögezte, hogy nem forradalmat jött csinálni, az elképzeléseit maximálisan aláveti a klub által képviselt játékfelfogásnak, viszont lát lehetőséget az előre lépésre. Korábbi csapatait kétféle hadrendben játszatta: 4-2-3-1-ben és klasszikus 4-4-2-ben. A stílusa a labdabirtoklásra épül. A játék dominanciája viszont nem mehet az eredményesség rovására, nem szereti a felesleges, meddő passzolgatást. Támadásban direkt megoldásokat kér a játékosaitól, a csatároktól pedig megköveteli, hogy már a labdakihozatalkor nyomást helyezzenek az ellenfélre. Védekezésben két négyes láncot alkalmaz, ez nála megkérdőjelezhetetlen (a Barcelona Luis Enrique alatt is gyakran védekezett így).

És, hogy hogy fogja kezelni a nyomást, ami a politika és a sajtó befolyása mellett a Real elleni rivalizálásban csúcsosodik ki? „Nyomás? Őt ezt nem zavarja – mondta Javi González, a Bilbao volt középpályása, aki 2003 és 2005 között dolgozott Valverdével. – Azon gondolkodsz, hogy mit fog mondani Messinek? Tudni fogja. Készen áll. Ha fel kell emelnie a hangját, fel is emeli majd. Sokan nem ismerik igazán a személyiségét, csak azok akik a zárt ajtók mögött is ott voltak vele. Felelősségre fogja vonni a játékost a többiek előtt, ha a csapat érdekei azt kívánják, legyen az sztárjátékos, vagy sem.”

000_rm5cn.jpg

Messi egyedül a világ ellen

Neymar és Suárez 2016 őszén megújított szerződése Messinek szólt: „nem kell egyedül csinálnod.” A vezetőség így próbálta meggyőzni az argentint, hogy hosszabbítson a Barcával. A terv működött. A pocsék szezon végén Messi bejelentette, hogy hosszabbít, és további négy évig a klub játékosa marad. Aztán Neymar elment. Suárez sérült, a 33 éves Iniestának pedig lehet, hogy ez lesz az utolsó szezonja. A spanyol középpályás Életem játéka című könyvében Messi azt mondja, „amikor rosszra fordulnak a dolgok, csak odaszólok neki: gyere közelebb. Ilyenkor ő átveszi az irányítást és a felelősséget.” Iniesta viszont már az előző szezonban is csak 13 bajnokit játszott, sokkal többet idén sem fog. Xavi és Dani Alves sincs, egyedül Busquets maradt, de ő meg túl mélyen helyezkedik Messihez képest. Nincs ki „közelebb jöjjön”. Az argentin egyedül van.

És még egy dolog: Messi még mindig nem írt alá. „Az elnök kezében van a szerződés, már csak az aláírás hiányzik” – nyilatkozott nyugodtan Robert Fernandez sportigazgató. A körülményeket tekintve, inkább Messi kezében van.

Stadionját nem, kulcsjátékosait megtartotta az Atlético

A 2016/2017-es szezon utolsó fordulójában az Atlético Madrid hazai pályán 3–1-re legyőzte a Bilbaót. Ez volt az utolsó meccs, amelyet az 1966-ban épült Vicente Calderónban játszott a csapat. A szurkolók 50 év legemlékezetesebb pillanatait és a klub legnagyobb játékosait ábrázoló bannereket feszítettek ki a lelátón, majd egy mozaikot jelenítettek meg, amely azt írta: „Szeretlek!”. A Calderón kicsit öreg volt, kicsit kopott volt, de az otthonuk volt. Az új szezontól már a város túloldalán található Wanda Metropolitanóban játssza haza meccseit az Atlético, amelynek a nyáron sikerült megtartania kulcsjátékosait; Koke, Saúl, Griezmann és Lucas Hernández szerződéshosszabbítása nettó 25 millió eurójába került a klubnak.

066_dppi_40817025_018.jpg

Sokáig úgy nézett ki, hogy Griezmann a Manchester Unitedhez igazol, de később ő maga cáfolta meg a híreket Twitteren. „Jobban, mint valaha” – írta közösségi oldalán a francia támadó, utalva arra, hogy az átigazolási tilalom miatt 2018 januárjáig nem regisztrálhatnak új játékost. Ennek ellenére 36 millió euróért leigazolták a sevillai Vitolót, aki télig nevelőegyesületénél, a Las Palmasnál focizik kölcsönben.

Csak a La Liga nyereséges

A Transfermarkt felmérése szerint az öt topliga közül eddig a La Liga csapatai adtak el a legnagyobb értékben játékosokat (653 millió euró). Az összeget Neymar, Morata és Danilo dobta meg, de a Sevilla (76 millió) és a Málaga (33 millió) is alaposan hozzájárult. A bevételeket nézve óriási a bajnokság fölénye: a spanyol liga az egyetlen, amely nyereséges az átigazolási piacon (286 millió eurós bevétel). A francia 71, a német 133, az olasz 178, az angol 542 milliós veszteséget könyvelt el.

Új sikerkorszak kezdődhet Sevillában

Az elmúlt szezonhoz képest nyolc helyen is edzőváltás történt. Valverde a Barcelonához, Ziganda a Bilbaóhoz, Zubeldía az Alavéshez, Setién a Betishez, Unzué a Celtához, Manolo Márquez a Las Palmashoz, Marcelino a Valenciához, Berizzo pedig ahhoz a Sevillához került, ahol egy új korszak kezdődött.

068_ftptrial-aa_22082017_581569.jpg

Ramón Rodríguez Verdejo, ismertebb nevén Monchi majdnem 30 év után hagyta el a klubot. Az egyik leghíresebb sportigazgató 200 játékost igazolt, és közel 200 millió eurós profitot termelt a Sevillának, amely fennállása alatt 13 trófeát nyert, ebből kilencet a Monchi-korszakban. Helyét Óscar Arias vette át. „Négy évig dolgoztam Monchi mellett, tulajdonképpen csak annyi történt, hogy átültem a székébe” – mondta Arias, aki szerint „a dolgokat nem szabad erőltetni, egyszerűen jól kell csinálni”. Kezdésként a nyáron az argentin válogatotthoz távozott Jorge Sampaoli helyére megszerezte Eduardo Berizzót, aki tavaly Európa Liga-elődöntőig vezette a Celta Vigót. „Mindkét mester a Bielsa-iskola követője, habitusukban és napi rutinjuk azonban eltérő irányvonalat képviselnek. A keret adott, hogy a klub játékfelfogása változtatás nélkül érvényesüljön” – nyilatkozta a sportigazgató. Saját elképzeléseit Berizzo korábban úgy fogalmazta meg, hogy „egy dinamikus csapatot akarok, amely az állandó mozgással lekövethetetlen az ellenfél számára”.

Az új edzővel a Sevilla idegenben 2–1-re legyőzte a török Basaksehirt, így egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy idén is ott legyen a Bajnokok Ligája főtábláján (Update: ott van!)

Negyedszerre összejött a történelmi siker

Az állandó La Liga-csapatnak számító Levante és Getafe mellett a Girona jutott fel az első osztályba. A Barcelonától mintegy 100 kilométerre fekvő városban korábban még soha nem volt élvonalbeli futballklub. „Történelmet írtunk, de nem tudom megfogalmazni, hogy pontosan mit is jelent ez a városnak és a klubnak. Ez valaminek a kezdete” – mondta Jonás Ramalho, a csapat 24 éves védője. A Girona 2013 és 2016 között mindig bejutott a rájátszásba, ott azonban mindháromszor kikapott (kétszer a döntőben). A 2016/2017-es szezon utolsó előtti fordulójában, a Zaragoza elleni lebeszélt meccsen (a fogadóirodák 1,3-as szorzóval adták a döntetlent, 90 perc alatt összesen egyszer lőttek kapura a csapatok) matematikailag is meglett az automatikus feljutást érő második hely. „Mi vagyunk a legmagasabban fekvő város, amely most már a legmagasabb osztályban szerepel. Régóta vártunk erre” – mondta Marta Madrenas, Girona polgármestere.

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr6312779412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása