La Liga Loca

Időgép: 110 éves a Real Betis Balompié

2017. szeptember 13. - pedro el burro

betis.jpgRendszeres olvasóink megszokhatták, hogy rovatunkban időről-időre meglovagoljuk a történelem álomfoltos táltosát, persze szigorúan szittya magyar vértben, hátrafelé nyilazva, hogy megénekeljük a spanyol labdarúgás egy-egy emlékezetes pillanatát. Most 110 évet vágtázunk tova, hogy lássuk, amint megalakul a Real Betis Balompié, mely a modern korban magának tudta a világ legdrágább játékosát is.

A spanyol futball Andalúziában a 19. század végén, egészen pontosan 1884-ben bontotta első virágját, amikor életre hívták a la Sociedad de Juego de Pelotát, ami később Club de Recreo vagy Recreation Club néven élt tovább (ma Recreativo Huelva a hivatalos megnevezése) Huelvában. A tartomány központja, Sevilla sem maradt el sokkal a kikötővárosi sportforradalomtól. A Betis 1907. szeptember 12-én jött létre, España Balompié (kis ideig Sevilla Balompié) néven. Az együttes 1914-ben fuzionált a el Betis Foot-Ball Club egylettel, mely hozta magával XIII. Alfonso spanyol király által adományozott királyi, azaz "Real" címet.  

alineacion_del_real_betis_balompie_1913_cropped.jpgReal Betis Balompie (1913-14)

A Betis volt az első andalúz csapat, mely kvalifikálta magát a Primera Divisónba (1932), ahol az 1934-35-ös kiírás bajnokaként felért a csúcsra. Hasonló bravúr soha többet nem jött össze a Héliopoliszon (Sevilla város azon negyede, ahol a Beníto Villamarín, azaz a Real Betis stadionja áll). A zöld-fehér klub, vagy ahogy a spanyolok hívják, a verdiblanco története során kétszer nyerte meg a Király-kupát (1976-77 és 2004-05), tíz alkalommal szerepelt az UEFA-kupa különböző kiírásaiban és tagja annak a 13 spanyol csapatot számláló szűk közösségnek, mely valaha pályára lépett a Bajnokok Ligájában.

  • A Betis megnevezéseinek alakulása a kezdetektől napjainkig:

    - España Balompié
     (1907-09) 

    - (Sociedad) Sevilla Balompié (1909-14) 

    - Real Betis Balompié
    : (1914-31)Fuzió a Real Betis Foot-Ball Clubal.

    - Betis Balompié
    : (1931-40) A második spanyol köztársaság idején (Segunda República Española) elveszíti monarchikus megkülönböztetését, azaz a "Real" címet. 
    - Real Betis Balompié
    : (1940-92) 
    Franco diktatúra idején, a restauráció jeleként visszakapja a "Real" jelzőt.

    - Real Betis Balompié S.A.D.
    : (1992-...) 
    Modern sportegyesületté alakulás: Sociedad Anónima Deportiva (S.A.D.))
    A Real Betis legendás hűséges szurkolótáboráról: a tavalyi év reménytelen produkciója sem szegte kedvét a drukkereknek, ahol a csapat leginkább a kiesés elkerüléséért küzdött, a 2017-18-as szezonra is 50 000 bérletes gyűlt össze a Beníto Villamarín stadionban.

panoramica_estadio_benito_villamarin.jpgEstadio de Beníto Villamarín

A legnagyobb dobás egyben a legnagyobb égés is

A klub modern kori történetének egyik legnagyobb dobása és kudarca is összefonódik egy játékos nevével: Denilson de Oliveira, vagy ahogy mindenki ismerte a "biciklikirály" (el rey de bicicletas) az 1998-as világbajnoki döntő elvesztése után csatlakozott a Real Betishez, abszolút rekordot jelentő összegért. Az érte leszurkolt 5.300 millió peseta (ez ma közel 32 millió eurót jelent) megrengette a hispán sportot és a világ labdarúgását is. Többet fizettek érte, mint az Internazionale Ronaldóért a Barcelonának, vagy a katalánok a Depornak Rivaldo megszerzéséért....denilson_2.jpg

Az üzlet tulajdonképpen már 1997-ben megkötetett, de a Betis még egy évet hagyta Denílsont a Sao Paulóban játszani. A francia vb után azonban már nem volt pardón, érkezett az S.S. Lazio orra elől elhappolt "nagy fogás", a világ legdrágább játékosa (el jugador más caro del mundo). Manuel Ruíz de Lopera elnök pedig gálázott. A médiában és a szurkolóknak előtt egyaránt.denilson.jpg

A játékos ügynöke, Luis Viana és a brazil klub elnöke, Nando Medeiros véresre dörzsölte örömében a kezét, mikor Deníslon leszállt Sevillában. A támadó már első szezonjában pokolian besült: 35 fellépésen mindössze két gólt ért el, a Betis pedig a szerény 11. helyen zárta a bajnokságot. Később sem fordult jobbra a sorsa. 2000-ben a verdiblanco kiesik a Primerából, Denílson pedig veszi a sátorfáját, kölcsönben visszakerül Brazíliába.Bár később visszatér (2001-2005), második Betis-korszakában sem tud maradandót alkotni: kiegészítő ember, állandó helye nincs a kezdőben. Legnagyobb sikere az andalúz zöldekkel egy Király-kupa diadal és a BL-indulás kiharcolása (2004-2005).

Spanyol karrierjére 2006-ban került pont, amikor a Bordeaux-hoz igazol. Nem tud itt sem gyökeret verni, egy szezon után az arab világ, majd az MLS (Dallas), kicsivel azután pedig a brazíl bajnokság (Flamengo) következik. Utolsó próbálkozásai közé egy vietnámi és egy görög kaland iratkozik fel. 2010-ben fejezte be aktív pályafutását.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr1212785366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2017.10.03. 19:06:49

Sziasztok!

Az új helyen nem tervezitek bevezetni a Disqust és/vagy a meccs előtti beharangozókat? Jó lenne újra ilyen posztokat olvasni.
süti beállítások módosítása