La Liga Loca

El Principito, a passzkirály

2017. október 14. - pedro el burro

img_0999.JPGJosé Andrés Guardado, vagy ahogy a futballban ismerik, a kis herceg (el Principito) eddig az év fogásának tűnik a Real Betisnél! Setién támadófutballjában kulcsfontosságú szerepet tölt be a többfunkciós mexikói játékos, aki amellett, hogy box-to-box felszántja a pályát, álompasszaival ejti ámulatba a verdiblanco szurkolóit. Guardadónak eddig jobbak a gólpassz-mutatói, mint a PSG-be igazolt Neymarnak!

El Principito 2007-ben tette át székhelyét az öreg kontinensre, amikor is elsõ profi klubja, az Atlas 7 millió euró ellenében lemondott játékjogának 75%-ról. A transzferrel a Depor bekerült a latin futball történelemkönyvébe: soha ezelõtt nem fizettek ennyi pézt mexikói játékosért. 

Guardado nem vallott szégyent La Coruñában! Elsõ szezonjában 26 fellépésen 5 gólt lõtt, sérülései ellenére is kirobbanthatatlan szereplõjévé vált Lotina csapatának, melynek színeiben a 9. helyen végezve a tabellán jogot nyert az Intertoto-kupa-indulásra is. guardado-festeja-el-regreso-a-la-primera-division.jpg

A középszerbõl a 2010-11-es szezon jelentette az áttörést, de sajnos negatív irányba: 20 éves töretlen elsõ osztályú szereplés után a Depor kiesett a Primerából. Guardado maradt, még egy évet lehúzott a sasoknál, pályafutása leggólérzékenyebb teljesítményével segítve a feljutást (11 találat), majd búcsút intett Galiciának!

guardado.jpg

Valenciában (2012-2015) a sérült Jeremy Mathieu helyét foglalta el a védelem bal oldalán, de sok vizet nem zavar, így előbb kölcsönben a Leverkusenhez (2014), majd később a holland PSV-hez (2014-2017) került. Utóbbi nem engedi el és kivásárolja a klub Ché-től (2015). Két holland bajnoki címmel a háta mögött, a nyáron arról szóltak a pletykák, hogy az észak-amerikai MLS-ben vezet majd le, az Atlanta United és a Los Angeles FC is csábította, végül mégis a nagyobb kihívást választotta és csatlakozott az újjáalakuló Real Betishez. Nagyon jól tette!

Guardado Setién csapatának kulcsembere. 7 forduló alatt már 6 gólpasszt osztott ki, amik között jó pár mestermunka is akad. Az azték válogatott középpályásnak jelenleg jobbak a gólpassz-mutatói, mint a Manchester City spanyol válogatott támadójának, David Silvának, vagy a PSG által csilliómillió euróért megvásárolt brazil mágusnak, Neymarnak (igaz, utóbbi egy tétmeccsel kevesebbet játszott).img_0998.JPG

Az európai topbajnokságok passzkirályainak listáját úgy vezeti a 31 éves Guardado, hogy az elmúlt fordulóban a Real Sociedad ellen két gólt ért átadással javította statisztikáját (Real Sociedad-Real Betis, 4-4).

Ha a Betis idén képes a minőségi előrelépésre, akkor abban hatalmas szerepe lehet Guardado kiemelkedő teljesítményének is. Mindössze 2,3 millió euróért jött, 3 éves szerződést írt alá a Betishez és akár már első idényében kijuttathatja csapatát Európába.

 

A Real Betis a 8. fordulóban vasárnap, a Valencia ellen lép pályára.

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr1112972417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása