Csak az Athletic, csak azt szereti!

2017. szeptember 19. - pedro el burro

Hiába mondott igent az asszonynak, a szíve már foglalt! Aupa, Athletic!

Időgép: 110 éves a Real Betis Balompié

betis.jpgRendszeres olvasóink megszokhatták, hogy rovatunkban időről-időre meglovagoljuk a történelem álomfoltos táltosát, persze szigorúan szittya magyar vértben, hátrafelé nyilazva, hogy megénekeljük a spanyol labdarúgás egy-egy emlékezetes pillanatát. Most 110 évet vágtázunk tova, hogy lássuk, amint megalakul a Real Betis Balompié, mely a modern korban magának tudta a világ legdrágább játékosát is.

Tovább

Messi egymaga elég lehet Zidane Realja ellen?

messi.png

Augusztus 18-án a Leganés–Alavés (1–0) bajnokival elkezdődött a La Liga 2017/2018-as szezonja. A nyár a legkevésbé sem a futballról szólt Spanyolországban, ahol a szövetség elnökének letartóztatása, Ronaldo adócsalása és Neymar heteken át tartó átigazolási huzavonája jelentette a beszédtémát. A brazil elvesztésével Messin nagyobb a nyomás, mint korábban bármikor, ráadásul most egy olyan önbizalomtól duzzadó Real Madridot kellene legyőznie, amelynek nincs gyenge pontja.

Tovább

Farkas Norbert: Soha sem fog Neymar és Ronaldo együtt játszani a PSG-ben!

norbi.jpgItt a nyakunkon a LaLiga 2017-18-as szezonjának augusztus 18-i nyitánya, amit egyesek körömrágással, mások szentségeléssel várnak. Rengeteg dolog történt a nyáron, így Farkas Norbertet, a LaLigát közvetítõ Sport TV kommentátorát szólaltattuk meg, akivel többek között Neymarról, a Ronaldo-ügyrõl, a Sevilla átalakulásáról, Zidane-ról és a spanyol edzőkről is beszélgettünk. Interjú.

Tovább

Óscar Arias: A dolgokat nem szabad erőltetni, egyszerűen jól kell csinálni!

motivos-sevilla-oscar-arias-1.jpg

Óscar Arias reflektrofényben. A Sevilla új sportigazgatója kemény nyár elé néz. Monchi távozásával keltett hatalmas szakmai űrt kell most úgy betöltenie, hogy a váltás se a klubot, se az átalakuló félben álló keretet ne érje hátrányosan. Nem könnyű feladat, de Arias hatalmas lelkesedéssel vág bele eddigi pályafutása legnagyobb kihívásába: tovább kell építeni a Sevillát. A sportigazgató szakmai elképzeléseiről és a klub Monchi utáni életéről az As spanyol sportlapnak adott interjút. 

Tovább

Ernesto Valverde, a hangya

d40fa7f401e9dc2df56cbb740d65ff52.gifvalverde.jpgA Barcelona Pep Guardiola távozása óta szenved azon, hogy valahogy pótolni tudja Pep Guardiolát. Hogy találjon egy olyan edzőegyéniséget, aki kötődik a klubhoz, a sztárok elfogadják és hallgatnak rá. Aki futballfilozófiájával, karakterével megbirkózik a rá váró kihívásokkal. Aki tudja kezelni a nyomást. Aki döntéseket hoz, s a "katonái" vakon követik. Eddig nem övezte osztatlan siker a választásokat. Tito Vilanovát szerették a labdarúgók, de a sors nem engedte meg, hogy megmutassa, szakmailag is képes hosszú távon megállni a helyét. Gerardo "Tata" Martino tehetetlen önmarcangolásba menekült és habkönnyűnek hatott Messiék árnyékában, míg Luis Enriquét végtelen egója és mimóza sértettsége hajtotta tovább. A büszke Lucho állandó harcban állt magával és környezetével, szinte rettegve attól, hogy kiderül, kevés a Barcelona padjára. Nem volt az, de előbb belefáradt, mire elhitte volna... Az olykor szabályosan izzó culés "vastrón" most újabb edző-áldozatát édesgette magához: Ernesto Valverde próbál szerencsét Katalóniában. Messi a minap azt nyilatkozta, nem ismeri Valverdét. Most neki is bemutatjuk Cruyff szürke eminenciásaként emlegetett mestert. Al grano!    

Tovább

Setién távozásával a tiki-taka is elillan a szigetről?

Quique Setién Las Palmas La Liga Gran Canaria tiki-taka derbi gallego

„Spanyolország braziljai” – ahogy a kanáriakat nevezik. Quique Setién 18 hónap alatt a bajnokság legszórakoztatóbb csapatává faragta a Las Palmast, de az utóbbi időben annyira elmérgesedett a helyzet az edző és a vezetőség között, hogy szombat délben Setién bejelentette, az idény végén távozik.

Az Atlético Madrid először nyert rangadót, Pepe Mel pedig a Barcelona legyőzése után a szezon legfontosabb meccsét veszítette el. Ez történt a 28. fordulóban.

Tovább

La Liga 29. forduló - Helyre állt a világ rendje

Sajnálattal közölendő a cím, mivel az utóbbi évek megszokott triója ismét összeállt a tabella első három helyén. Sevillában valami érthetetlen átok uralkodik, míg az Atleti idén először az andalúzok elé vágott a nagy rohanásban. 9 fordulóval a vége előtt lessük meg mi a helyzet a félsziget első osztályba sorolt területein:

Tovább

Florin Andone: Játékra születtem!

Florin Andone Deportivo csatár La Liga interjú

Pepe Mellel a galiciaiak sokáig veretlenek maradtak a La Ligában. A Mel-projekt szép ívet írt le a tartományi derbi elvesztéséig (Depor-Celta Vigo, 0-1): a Barca legyőzése mellett az Atletitől is pontot csentek a sasok. A kiesés ellen menekülő kék-fehér klub egyik alapembere a keret román válogatott csatára, Florin Andone, akinek fő célja, hogy benntartsa csapatát az első osztályban. Mininterjúval hangolunk a 29. fordulóra.

Tovább

A legkisebb spanyol csapat rárúgná az ajtót Európára

Eibar Mendilibar La Liga Garitano Barca Európa Liga Ipurúa

Két és fél éve az Eibar a másodosztály legszerényebb csapataként lett bajnok, és csak egy baszk férfi kezdeményezése miatt indulhatott el az élvonalban. Kilenc hónappal később a 81 lehetséges kimenetel sem segített a bennmaradásban, a Barca hanyagsága miatt az Eibar kiesett. Vagyis mégsem. Az Elche visszasorolásával az Eibar maradt az első osztályban, és az új edző érkezése óta már a nemzetközi porond is lőtávolon belül van.

Tovább