Loren hat meccs alatt történelmet írt a Betisnél

2018. március 16. - pedro el burro

image1.JPGSetién, a Betis mestere közismert arról, bátran nyúl a fiatalokhoz. Ez a Héliopoliszon sincs másként, ahol a marbellai születésū Lorenzo Jesús Morón García, vagy ahogy a futball világában ismerik, Loren minden várakozást felülmúlva teljesít. A támadó elsõ hat mérkõzésén 5 gólt szerzett, amivel történelmet írt. A 21. században nem találunk olyan spanyol csatárt, mely megközelítené eredményességét.

Tovább

Diego Costával újra izgalmas és ijesztő az Atlético Madrid

068_ftptrial-aa_18012018_675755.jpgA Chelsea-től SMS-ben elzavart Diego Costát 65 millió euróért vette vissza az Atlético Madrid, amely 2018 januárjáig nem regisztrálhatott új játékost. A spanyol csatár szeptemberben, tíz kiló fölösleggel érkezett meg Madridba, ahol a legendás Óscar Ortega erőnléti edző vette kezelésbe. Speciális étrendet kapott, biciklizett, futott, súlyzózott, de az átalakulás kulcsa a rendszeres bokszedzés volt. Két hónap és 27 nap alatt tökéletes formába került. A spanyol Király-kupában góllal tért vissza a harmadosztályú Lleida ellen, három nappal később bajnokin is betalált, de „túlzott” gólörömért kiállították. Tipikus Costa.

Tovább

Zidane: zseni már volt, mártírnak is jó lesz?

zidane4.jpgZinedine Zidane egy és fél szezon alatt tett csodát a spanyol fővárosban, és lett a Real Madrid modern kori történetének egyik legeredményesebb mestere. Szinte mindent megnyert (a Király-kupa hiányzik), amihez ért, arannyá változott: kétszer vezette BL-diadalra (La Unidecima és a La Duodécima) a blancókat, besöpörte a bajnokságot, a klubvilágbajnoki címet, a spanyol- és európai Szuperkupát. Zsenialitása előtt meghajolt a szakma és a sportsajtó is a lábai előtt hevert. A 2017-18-as szezonban nagyot fordult a világ a francia mesterrel: a bajnokságban majd egy évtizede nem állt ilyen rosszul a Madrid 14 forduló után. Kérdés, Florentino "edzőfaló" Pérez türelme meddig tart... 

Tovább

Sevilla: Nincs gól, csak sírás

muriel_1.jpgAz utóbbi hat év legszegényebb góltermését tudja felmutatni Berizzo együttese, mely a nyári átalakulás folyamán többek között rekordigazolással igyekezett megerősíteni a támadó szekcióját. Mégis, a Sevilla 11 forduló alatt mindössze 12 gólt ért el. Muriel, Nolito, Navas és Yedder a kínpadon.

Tovább

Javier Calleja lenyomja Pellegrinit és Valverdét!

calleja.jpgJavier Calleja, a Villarreal szeptemberben kinevezett mestere a Submarino legjobb rajtját produkálta: 5 LaLiga-mérkõzésen egyszer sem kapott ki és csapatával mindössze két pontot veszített! A sárga tarcsi korábbi trénere négy gyõzelemmel és egy döntetlennel fordul rá a 12. fordulóra!

Tovább

Időgép: Az ukrán tankok beszántják a Camp Nou-t

barca-dk_0-4.jpgRendszeres olvasóink megszokhatták, hogy időről-időre meglovagoljuk a történelem álomfoltos táltosát, hogy megénekeljük a spanyol labdarúgás egy-egy emlékezetes pillanatát. Most 20 évet tapsolunk el, hogy lássuk, amint a Dinamo Kijev tankjai széttrancsírozzák a Barcelonát és a Camp Nouban felhúzzák a feltétlen megadást jelentő fehér zászlót.

Tovább

Ganea lehet az első román oroszlán!

ganea.jpg

Az Athletic Bilbao játékosfilozófiája közismert: a baszk klub mezében kizárólag(!) baszk játékosok léphetnek pályára. A "baszkság" mibenléte - a kor szavának és követelményeinek megfelelve - folyamatosan bővült az évek során. Onnan, hogy csak és kizárólagosan vizcayai születésű (Bizkaia), baszk nemzetiségű játékosok alkothatják a keretet, oda jutottunk, hogy a kiszemelt játékosnak "kötődnie" kell Baszkföldhöz. A "kötődés" szintén tág halmazt takar, a merítési lehetőség bővítésének okán a vasszigor enyhül. Így fordulhat elő, hogy a Bilbaónál komolyan felvetődött Cristian Ganea, román válogatott leigazolása. Elmeséljük, miként!

Tovább

El Principito, a passzkirály

img_0999.JPGJosé Andrés Guardado, vagy ahogy a futballban ismerik, a kis herceg (el Principito) eddig az év fogásának tűnik a Real Betisnél! Setién támadófutballjában kulcsfontosságú szerepet tölt be a többfunkciós mexikói játékos, aki amellett, hogy box-to-box felszántja a pályát, álompasszaival ejti ámulatba a verdiblanco szurkolóit. Guardadónak eddig jobbak a gólpassz-mutatói, mint a PSG-be igazolt Neymarnak!

Tovább

Leganés Európa tetején és a Barca nyakán!

lega.jpgMicsoda?! Az nem létezik! Mégis, van olyan statisztika, melyben az öt topliga klubjait tekintve az élen állnak a madridi uborkások. A los pepineros szerzi a legtöbb pontot érő gólt az öreg kontinens topbajnokságaiban vitézkedő egyesületek között. A Lega minden egyes góljára 2,2 szerzett pont jut.

Tovább

Biri Biri - a Sevilla fekete csillaga újra talpra állította a Pizjuánt!

biribiri.jpgA spanyol ultracsoportok meghatározó részének elnevezése a társaság stadionban elfoglalt helyére utal (pl.: Curva Norte, Sur etc.). Kevés kivétel egyike a sevillai B-közép, mely a hagyományosan baloldali, alapvetően antirasszista közössége a klub '70-es évekbeli gambiai sztárjának, Alhaji Momodo Nije-nek, alias Biri Birinek a nevét őrzi. Az andalúz klub első színesbőrű játékosa a 7. fordulóban ellátogatott egykori sikereinek a színterére, a Ramón Sánchez Pizjuán pedig meghajolt a legenda előtt.

Tovább