La Liga Loca

Valencia: Hontalanságra ítélve!

2020. március 30. - pedro el burro
ADU Mediterráneo presenta en sociedad el proyecto 'Acequia de ...
 
Nem úgy tűnik, hogy a Valencia stadion-kálváriája a végéhez közeledne, sőt! A gomolyfelhők egyre csak sokasodnak a 2009 óta tartó ügy körül, mely most újabb fejezetéhez érkezett. Az új stadion, azaz a Nou Mestalla de facto 11 éve "épül", ponotsabban, munkálatai azóta állnak, és befejezésére rövid távon sincs nagyon remény. A projekt finanszírozására szánt üzlet, ami a régi stadion területének lakópark-övezetté történtő átalakítására irányult (lásd a nyitó képen), most pedig befuccsolt...

A "klub Che" 2007 augusztusa óta építi új denevéres fészkét, a Nou Mestallát, ám a munkálatok 2009 februárjában megálltak. A város turisztikailag is frekventált zónájában elhagyatva ragyog a helyiek által csak "beton fánknak" csúfolt monstrum, melynek befejezésére több gazdasági modell épült, ám egyik sem hozta meg a szükséges finanszírozási áttörtést.Descargar fondos de pantalla Estadio de Mestalla, Valencia, España ...

(Nou Mestalla - valahogy így kellene majd kinéznie, ha elkészül. Azért a bizonytalanság, mert a pénztelenség átírhatja a terveket, ha egyáltalán a projekt egyszer megvalósul...)

A kérdés azért került újból napirendre a Turia partján, mert a klub tavaly áprilisban aláírt egy adás-vételi megállapodást egy befektető csoporttal, mely a Mestalla (tehát a régi stadion) helyére egy lakóparkot álmodott. A befektető csoport, az állami lakásprogram támogatását is igénybe véve, 142 millió eurót ajánlott meg a területért, ahol a lakópark mellett egy üzletközpontot hozott volna létre. Igen, csak volna... Fizetniük ugyanis nem sikerült a terület átvételéhez. Az ADU MEDITERRÁNEO néven ismert társulás ugyan időközben elkezdte értékesíteni a lakásokat, de az építkezés finanszírozása léket kapott: 70%-os előértékesítést terveztek, amivel a klub felé történő kifizetést vállalták, ám a több mint 600 lakásos komplexum első fázisára nem találtak elegendő érdeklődőt, így a kivitelezés és egyben a terület adás-vétele kérdésessé vált.

Viviendas Mestalla(ADU MEDITERRÁNECO képviselői - itt még büszkén)

Bár a Valencia több fizetési halasztáshoz is hozzájárult (először tavaly október volt a határidő, majd idén március 31. szerepelt a naptárban), végül a denevéresek úgy döntöttek a múlt héten, nem várnak a csodára, és két nappal a végső határidő előtt kezdeményezték a fizetésképtelen befeketetési csoporttal megkötött szerződés felbontását. Ezzel a döntéssel tulajdonképpen a klub elfogadta a tényt, nem fog hozzájutni ahhoz a 142 millió euróhoz, amivel a Nou Mestalla munkálatait, melynek költségét 120 millió euróra becsülik, be tudja fejezni.
Valencia 0 Lyon 2, match report: Reality check for Gary Neville as ...
(Gary és Phil Neville a Valencia padján, egy korszak, amit mindenki szeretne elfelejteni a Turia partján)
A pénzügyi fedezet hiányában 2009 februárjában leállított beruházás Peter Lim Valencia-tulajdonos regnálásának a torzója: ahogy Valencia-szurkolók új szentélyét sem sikerült megnyugtató módon elrendeznie, úgy a klub sportszakmai kilátásait sem javította érdemben. Elég csak a Neville-testvérek ámokfutására, vagy a sikerorientált Marcelino mester kiebrudalásának körülményeire gondolni.
(Nou Mestalla - Valencia, Benicalap)
A történet azonban itt még nem ér véget. A klub 2020 januárja óta komoly nyomás alatt áll a város önkormányzata részéről is, ahol nem tapsikolnak örömükben a településképet nagyban eltorzító "beton fánk" látványától. A helyzet megoldásáért Sandra Gómez, a város alpolgármester drákói szigorral lépett fel Peter Lim és a klub vezetőségével szemben: a munkálatokat ugyan elvileg 2022-ben kellene befejeznie a klubnak, erre se a város irányítói, se Benicalap kerület (itt található a beton fánk) lakosai nem látnak esélyt, így utolsó határidőként 2025-re tolták a Nou Mestalla átadásának legkésőbbi időpontját.
 La vicealcaldesa de València, Sandra Gómez. Foto: KIKE TABERNER
(Sandra Gómez, Valencia város alpolgármestere)

Ha addig nem teljesül, komoly büntetés elé néz a klub, melyet saját városa sarcolhat meg. A Cadena Ser rádiócsatorna már évek óta folyamatosan nyomon követi a projekt aktualitásait, így az ADU MEDITERRÁNEO üzlet befuccsolása után megszólaltatták a klub elnökét, Peter Lim jobbkezét, Anil Murthyt, aki csak annyi tudott mondani a hír kapcsán: "Es lo que hay." ami magyarul annyit tesz, "Ez van." Hát, akkor nincs más, Valenciában ezt kell szeretni....!

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr1915572176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása