La Liga Loca

Gento: Cristiano Ronaldo a 21. század Alfredo Di Stéfanója!

2014. november 14. - pedro el burro

Rég hallatta a hangját. Most sem a szereplésvágy csábította a sajtó célkeresztjébe, hanem egy futballünnep lökte a rivaldafénybe. Francisco Gento López, vagy ahogy mindenki ismeri, Paco Gento, a "hőskorban" tette le névjegyét a Real Madridnál. Olyan csapattársak halványították csak el csillogását, mint Di Stéfano vagy Puskás. A kantábriai szélviharnak becézett Guarnizo-i születésű szélső októberben ünnepelte 81. születésnapját. A páratlan statisztikával rendelkező blancóval az AS.com munkatársa beszélgetett. Interjú.  

Csapjunk is egyből a közepébe: Micsoda formában a Madrid!
Bámulatosak! A Realnak mindig, minden körülmények között a győzelemre kell játszania, ez az élet rendje már hosszú évtizedek óta. Most remek szériában van a csapat, látványosan és jól teljesít. Remélem, sikerül még több Bajnokok Ligája-serleget és a bajnoki címet elhódítania. Jobban mondva, az összeset!

Mi az hogy, remek periódus! 11 forduló után már 42 gólnál járnak. A Madrid erre még az ön idejében sem volt képes!  
Ez valóban fantasztikus mérleg. Majd minden fordulóban öt gólt rúgnak, ami lássuk be, elkényezteti az embert... És még hol van a vége! Tény az is, a mostani Madridban ugyanannyi minőségi játékos szerepel, mint az én időmben.

Cristiano méltó utódja Di Stéfanónak?
Egyértelműen. Di Stéfano példakép volt. Nagyszerű játékos. 27 évesen érkezett a Madridhoz (1953-ban!) és egy bámulatos korszak meghatározó figurájává nőtte ki magát.    

Ronaldo is hasonló utat járhat be?
Cristiano egyedülálló, ahogy Di Stéfano is a maga idejében. Azt is mondhatnánk, a portugál a 21. század Di Stéfanója. Páratlan futballista mind a kettő, akik örökre beírták magukat a futball történetébe. Ronaldo csodálatos gólokat szerez! Én annak idején 12 vagy 13 találatig jutottam a bajnokságban, és vért izzadtam, hogy meg tudjam zörgetni a hálót, míg rajta azt látom, játszi könnyedséggel talál a kapuba.     


Gyakran összefutnak?
Utoljára a Bajnokok Ligája sorsoláson találkoztunk. Tisztában van a pályafutásommal. Már sokat hallott arról a legendás korszakról.  

Ugratja olykor azzal, hogy mikor fogja elérni az ön nemzetközi kupasikereit (Gento 6 BL-trófeát tudhat magáénak – természetesen a cím jogelődjéről van szó.)?
Igen, előfordul. (nevet) De nézze, én emellett 12 alkalommal hódítottam el a spanyol bajnoki címet és ezt Ronaldo már nem fogja tudni behozni. Az életkora miatt erre nem lesz lehetősége...  

Cristiano a Marca-gálán azt mondta, hogy ott akar lenni a történelem valaha volt legjobb játékosai között. Reális cél?  
Ronaldo neve már ott szerepel a futballtörténelem legjobbjai között. Nagyszerű játékos, rengeteg elhódított trófeával. Ugyanez természetesen Messire is igaz. Jelenleg róluk szól minden. Úgy gondolom, Cristiano valamelyest erősebb, így az ő pályafutása tovább fog tartani.    

Bale-ről mi a véleménye?
Fontos láncszem. Figyelemre méltó képességekkel.

Ő lenne a walesi szélvihar? (La Galerna del Cantábrico, azaz a kantábriai szélvihar volt Gento beceneve, innen jön a kérdés – szerk.)
Tény, a játékstílusa nagyon hasonlít az enyémre: a szélen való elfutások, játékhelyzetek jellemzik, ahogy egykor engem is. Ami kiemelendő még vele kapcsolatban, hogy majd' ugyan akkora erővel tudja rászúrni a labdát a kapura mint Ronaldo!  

Játszott ön akár csak egy mérkőzést is a jobb oldalon, ahogy most a walesi teszi?
Az én időmben ilyen nem fordulhatott elő! Akkoriban, aki ballábas volt, a bal oldalon kapott helyet és kész, nem volt apelláta. 18 évet húztam le a pálya ezen részén. Bale jól mozgott a bal szélen, de az a Madridban Cristiano Ronaldo területe, így átkerült jobbra. Nincs ezzel baj, ma már sok mindent máshogy gondolnak, mint régen. Annak idején mi öt csatárral rohamoztunk, most meg jó, ha kettő van a pályán...  


Ha anno a jobb oldalon kap lehetőséget, több gól szerez?
Biztosan. De én inkább az előkészítésben jeleskedtem, nem a befejezésben. Még azt sem hagyták, hogy a Bajnokok Ligája-döntőben kiharcolt tizenegyesemet én végezzem el az Eintracht ellen. A gólzsákok mindent maguknak akartak.... (nevet)

Ronaldo és Bale mellett kit emelne még ki a mostani keretből?
Benzema rengeteg lehetőséget rejt, de ott van még Ramos, Pepe és a kapus természetesen (mosoly az arcán). A német játékos, akit most szerződtetett a klub (ez Kroos lesz! - a szerk.), szintén remekül lát a pályán, jól passzol és lő.

Amint Bale felépült, Isco vagy James kikerül a kezdőből...
Milyen kár, hogy nem lehetnek ott mind egyszerre a pályán! A szezon azonban hosszú, és az edzőnek jó tudnia, hogy megvannak a megbízható emberei, akiknek ha lehetőséget ad, bizonyítanak.

Milyennek látja Casillas helyzetét, azok után, amin keresztül ment?
Iker csodálatos! Szobrot kellene állítani vagy egy oltárt emelni valamelyik templomban a tiszteletére. Nem értettem azokat, akik kifütyülték, és soha nem is fogom. Casillas a válogatott és a Madrid történetének egyik legnagyobb kapusa. Ezt csak azok nem látják és értik, akik egy másik galaxisból jöttek. Csodálatosan állta a sarat az elmúlt időben, és biztos vagyok benne, hogy még sok évet fog itt tölteni. Innen is azt üzenem neki, hogy maradjon, akkor is, ha ez olykor a padot jelenti, mert ha megkapja a lehetőséget, élni fog vele. Generációja utolsó saját nevelésű játékosa a klubnál. Meg kell becsülni.


Sajnálja, hogy nincsenek többen?    
Hát persze... De ne higgyék, hogy a Barcával nem fog ugyanez megesni. A La Masián sem teremnek minden évben olyan bámulatos játékosok, akikkel szárnyal a tiki-taka. Most éppen nincsenek jó passzban, de idővel ez változhat. A futballban korszakok váltják egymást.   

Akkor most a Real évei következnek...
Ez idényről idényre alakul, változik. Mondjuk azt, a Barcelona és a Real Madrid Spanyolország két meghatározó csapata.

A sikerben Ancelottinak komoly szerepe van.
Egyszerű és közvetlen ember, aki jól ismeri a futballistákat. Tapasztalt, már megannyi serleget elhódított és játékos pályafutás áll szakmai sikerei mögött. Nem az a színész típus, aki állandó tiltakozásával csinálja a fesztivált a pálya szélén. Ezeket a megnyilvánulásokat egyébként nem is értem, hiszen a játékosok sokszor rá se hederítenek, mi történik a padoknál, hiszen a labdával vannak elfoglalva.  


Úgy tűnik, mintha Ancelottit a Real Madrid értékei szerint nevelték volna...
Valóban van ilyen kisugárzása. Olyan karakter, mint Del Bosque vagy Molowny... Ez az iskola lenyűgöz. A legjobb útnak tartom. Minél szerényebb a fellépés, annál jobb.

Az olasz két győzelemre van, hogy beállítsa Miguel Muñoz és Mourinho 15 mérkőzésen át tartó győzelmi szériáját.
Minden adott hozzá, hogy sikerüljön. A rekordok meg azért vannak, hogy megdöntsék őket!

Azt mondják, az Unidécima elhódítása egy rekordbeállítással érne fel.
Ebben az évben nagyobb esélyt látok a BL-serleg megkaparintására, mint tavaly gondoltam, s lám, akkor mi lett belőle. De a futball sajátja, hogy a mérkőzéseket le kell játszani. Nem kell a melldöngetés, a sok hangzatos mondat, mert az hamar visszaüthet. A csapatot erősnek látom és elégedettséggel tölt el, hogy rengeteg gólt szereznek Ronaldóék, ráadásul meggyőző játékkal.   


Minek tudható be az elsöprő forma?
Közösséggé érett a társaság, és ez a játékban is visszaköszön. És ez, amellett, hogy remek játékosokból áll a keret, hatalmas előnyt jelent.
 
Már ott tartunk, hogy ezt a csapatot az ön Madridjával hasonlítják össze!
Összehasonlíthatatlan dolgokról van szó! Részben, a játékrendszerek közti különbség miatt. Nézze, a Quinta is bámulatos alakulatként marad fent, habár sosem tudta megnyerni a Bajnokok Ligáját, vagy itt van a Ye-Yés generáció, ahol minden játékos spanyol volt a csapatban, és megnyertük a la Sextát (a Madrid 6. BL-serlege – szerk.), ami szintén egyedülálló tett a maga nemében.

A mostani együttes is képes rá, hogy egy olyan korszakot határozzon meg, melyet önök építettek fel pályafutásuk során?
Nehéz megmondani. Egy csapatnak öt Bajnokok Ligája-serleget nyerni, ma már szinte lehetetlen. A játékstílust tekintve persze elképzelhető, hogy mély nyomot hagynak. A Madrid mindig fontos szerepet fog betölteni a labdarúgásban, és ez most még inkább hangsúlyt kap, hiszen a legjobb játékosok tartoznak a keretéhez.


Látni, hogy sok örömét leli a futballban.
Valóban, manapság jobban élvezem a játékot, mint korábban. Olykor elő kell vennem a könyveket, hogy felfogjam, mit is vittem véghez. 6  BL-serleg mellett 12 bajnoki cím...

Egyik családtagja, Marcos Llorente (testvérének az unokája – szerk.) már ott kopogtat az első csapat ajtaján, és a szakértők azt mondják, hamarosan bemutatkozhat....
Marcos jól teljesít és benne van a lehetőség, hogy kiharcolja a csatlakozást a felnőtt kerethez, de most még türelmesnek kell lenni. A többit meglátjuk.

Mindent elért a klubbal, már csak a tiszteletbeli elnök titulus hiányzik!
Nem. Jobbnak látom, ha ez a megtiszteltetés Alfredónál marad (Alfredo Di Stéfano, + 2014. július 7.). Ebben a korban már csak arra vágyom, hogy minél több időt töltsek az unokáimmal, megnézzek pár mérkőzést, elköltsek egy jó vacsorát egy pohár borral. 81 évesen nem kérhetek többet.

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr212442767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása