La Liga Loca

Barca bajnoki cím, Atlético BL-győzelem - így látjuk mi

Indul a La Liga 2018/2019-es szezonja

2018. augusztus 17. - pulga

000_io099.jpgMagyarország leggizdább spanyol foci bloggerei vették a fáradtságot és leadták tippjeiket a pénteken rajtoló 2018/2019-es La Liga-szezonra. A bajnoki címet egyhangúan megszavazták a Barcelonának, az Atléticóval BL-t nyerettek, a Valenciával megelőzték a Ronaldót és Zidane-t elveszítő Real Madridot. A videobíró bárhogy is szuperál majd, szar lesz, azt mondják, a Huesca már az első fordulókban edzőt vált, a Bilbao pedig új életre kel az argentin Berizzóval. Figyelem: ők szóltak előre!

1. Ki lesz a bajnok?

Pedro: Ha csak a papírformát nézzük, rég volt ennyire esélyes a Barcelona. A Realnál egy nyár alatt leégett a Zidane-motor: ment az edző és a csapat csillaga, Ronaldo is, jelentős minőségi pótlás nélkül... Lopetegui érkezésével a fiatalok előtérbe kerülhetnek (Asensio, Lucas Vázquez és a frissen igazolt brazilok), de ez nagyon csúnyán is elsülhet. Az Atleti és a Valencia sokat erősödött, a Sevilla meg talán nem gyengül annyira, hogy egy négyes-ötös fogat is kialakulhasson, mely a Barcát nyomorgathatja a szezonban.

Pulga: A Barcelona kezdőtizenegye maradt brutálerős, így nem csodálkoznék azon, ha megint végigdarálnák a ligát. A Realnak azért lehet esélye, mert a BL-ben nem sok vizet fog zavarni idén, de még az Atléticót is előbb mondanám bajnokesélyesnek, mint őket. Kérdés, hogy a Valencia bírni fogja e a kettős terhelést, ha igen, akkor izgalmas szezonunk lesz, bár azt kétlem, hogy ők bele tudnak majd szólni a bajnoki címért folytatott versenyfutásba. Igazából már az is siker lenne, ha 20 ponton belül maradnának az elsőhöz képest. Egy viszont így is biztos: ez a négy csapat messze kiemelkedik a mezőnyből.

Lucci: Mondanám, hogy az utóbbi évek legszorosabb ligája lehet az idei kiírás, de a Barcelona és az Atlético Madrid olyan szinten erősített ezen a nyáron, meglepődnék ha nem a két csapat versengéséről szólna az idei szezon. A fenti állításom ettől függetlenül lehet igaz, maradt egy erős Valenciánk, egy újra a TOP4-re esélyes Sevillánk és van a Real Madrid, akikre lentebb kitérek még. De a kérdést nem kikerülve, Barcelona diadalt várok én is. 

Equinox: Azzal kezdeném, hogy ki nem. A Real Madrid amúgysem abból szokott tőkét kovácsolni, hogy üzembiztosan üti a kicsiket, ez idén hatványozottan így lesz. Átmeneti év jön, és még Zidane-nal is csak akkor sikerült, amikor minden stimmelt. Zidane és CR nélkül, ez a Madrid átépül, érdekes és érdemes lesz nézni őket, de a bajnoki címhez kevés közük lesz. A Barcelonának viszont annál inkább ez a területe, és ők a legnagyobb esélyesek. Az Atléti megszoríthatja őket (szép lenne ha meg tudnák verni, de maradjunk reálisak).

075_urbanandsport-spainfcb180509_npyrw.jpg

Amíg Messi van, a Barcelona hendikeppel indul

2. Kik jutnak a BL-be és kik az EL-be?

Pedro: A BL egyszerűbb, ott a Barca-Real-Atleti-Valencia fogatra teszek. Az EL-t megjósolni nagyon lutri. Személy szerint nagyon kiváncsi vagyok a megerősített Betis mire lesz képes, az új edzővel (Antonio Mohamed) rohamozó Celta magára talál-e, illetve, hogy a Machínnal gyors támadófutballra készülő Sevilla mire lesz képes, illetve szurkolok Santi Cazorlának, hogy a Villarreallal maradandót tudjon alkotni, bár félek, ez kicsit utópia.  

Pulga: A BL alap: Barca, Atlético, Real, Valencia, de nem ebben a sorrendben. Az EL-ért a Villarreal, a Sevilla, a Betis és a Bilbao lesz harcban.

Lucci: A Barca-Atleti duó szinte biztos, a Real Madrid bár jelentősen gyengült Ronaldo távozásával, de annyit azért nem, hogy az első négyből kicsússzanak. Ha mégis, akkor valakinek a nyilvános kivégzését élőben követhetjük majd Madridból. Tavaly a Valenciát elég szerényen kezeltem, ha jól emlékszem egy hatodik helyet béreltem ki a Los Che számára a tabellán. Idén meglesz a dobogó, a Real a negyedik helyet elcsípve szintén BL főtáblás. Az Európa Liga spanyol mezőnye ismételten a Sevilla-Betis-Villarreal hármasfogatból fog állni, Berizzo Athletic-je nüanszokkal ugyan, de lemarad a hetedik helyről. 

Equinox: A dobogót a Barcelona, Atlético biztosan dominálni fogja. A Real Madridot is 4-be várom, de dobogóra nem olyan biztosan. A Sevilla Valencia közül az egyik a dobogóért fog harcolni. A Valencia mellett a jobb keret és a tapasztaltabb edző szól, a Sevilla mellett egy új feltörekvő és nagyszerű focit játszató Pablo Machín, valamint a szellősebb program. A Valencia sokat fog szenvedni az újszerű BL-terhelés alatt (ne feledjük, tavaly EL sem volt), amit a Sevilla kihasználhat. A VIllarrealt sem írnám le, de a 3 nagyot úgysem tudják fogni csak 1-1 meccsen, a következő lépcsőről (Valencia Sevilla) meg kettőt kellene. Szerintem tehát a Sevilla lesz a bronzérmes, 4. a Madrid. Európa Liga helyeken a Villarreal végez majd, a Bilbao és a Betis előtt.

000_13t9hu.jpg

Marcelino kivívhatja magának a hírnevet a BL-ben

3. Ki nyeri a kupát?

Pedro: A Valencia.

Pulga: Valencia.

Lucci: Atlético Madrid

Equinox: Kézenfekvő, hogy a Valencia nyerje, de hogy Lopetegui se maradjon teljesen üres kézzel, a kupát szerintem a Real Madrid nyeri szépségtapasznak.

4. Hogy teljesítenek a feljutók?

Pedro: Mindnek nagyon nehéz dolga lesz. A Huescát látom egyértelműen a leggyengébbnek: rozoga keret, tapasztalatlan edzővel a padon (Leo Franco). A Rayo és a Valladolid megtapadhat az első osztályban, de ehhez az is kell, hogy a Leganés-Levante duó rosszabbul teljesítsen.

Pulga: Sajnos nem vagyok naprakész belőlük, de a Rayo kerete irdatlan gyengének tűnik nekem, a Huesca az edzője (Leo Franco) miatt lehet gondban, így a Valladolidot tippelem a legjobban teljesítő újoncnak. Az utóbbi években mindig nagyon jók voltak a feljutók (Girona, Getafe, Eibar, Leganés), szerintem ez a sorozat most megszakad. A Rayo kiesik, a Huesca a határon lesz (vagy, vagy), a Valladolid pedig a 11-17. hely valamelyikén.

Lucci: Mivel nagy 'Rayongója' vagyok a darazsaknak nagyon remélem, hogy sikerül a bennmaradás. Azzal nem értek egyet, hogy gyenge lenne a keret, tele ismerős arccal, akik már tettek le a LaLiga asztalára, Jordi Amat, Álvaro Medrán, Javi Guerra, Lass Bangoura, vagy Gäel Kakuta, csak hogy néhány nevet említsek, illetve ott van az a Luís Advincula, akit két Copa America és most a VB óta követelünk Európába, végre megérkezett. A Huesca postafordultával megy vissza a másodosztályba, Leo Franco-ban személy szerint én sem bízok és késő lesz mire érkezik a váltás. A Valladolid lécrezgősen, de kivívja az élvonal jogát.

068_aa_23042016_255642.jpg

A Rayo 2016-ban esett ki az élvonalból

Equinox: A Huescát olyan pár évvel ezelőtti Córdobának tartom, egyszerűen nem látok semmit a projektben, amitől maradni lehetne, edző- és keretfronton sem. A Rayónak drukkolok, mint innen mindenki, de kérdés, hogy Paco Jémez nélkül működik-e a történet. A Valladolid szerintem előveszi majd az elsőligás meccselését, baromi masszív csapat, sok X, hazai katlan, meglesz a bennmaradás.

5. Jobb lesz VAR-ral mint nélküle?

Pedro: Az elején biztos furcsa lesz megszokni. Korábban azért ütötte az ember az asztalt, mert nem fújt be egy szabálytalanságot, egy kezezést vagy egy tizenegyest. Most az lesz, hogy azért ütjük majd az asztalt, miért nem akarja megnézni a jelenetet a VAR-ral…

Pulga: A videobírót azért kritizálják sokan, mert "kiöli a katarzist a játékból". Én is ezek közé tartozom. Érted, ha Messi a 94. percben lövi az 500. Barca-gólját a Bernabéuban, ami ráadásul győzelmet ér, akkor ne kelljen már másfél percet arra várnom, hogy eldőljön, lehet-e örülni vagy nem. A másik oldal érveit is megértem, hogy annyira gyors a játék, hogy muszáj, hogy legyen valami mankója a bíróknak, de az olasz bajnokságban és a világbajnokságon is láttuk, hogy sokszor még a VAR használatával sem tudnak jó döntést hozni. Mindenesetre nem baj, hogy bevezették, előbb-utóbb majdcsak kiforrja magát a technológia.

Lucci: A spanyol bírókkal kapcsolatban hatalmas az elégedetlenség, részemről is. Mint a messiást úgy vártam tavaly a videozást és az első helyes döntések után még egy elismerő csettintésre is futotta. De ahogy teltek a hónapok a Bundesligában, a Serie A-ban, majd jött a Világbajnokság, úgy kezdett is elveszni a varázsa, aminek az egyik oka az, hogy a játékvezetők nem tudják használni. Elvész a következetesség - már amelyik sporiba szorult ilyesmi - és azt sem szabad elfelejteni, hogy ugyanazok az emberek alkotják a VAR stábot is, akik tavaly még mérkőzéseket vezettek, valamint a játékvezetők ott a pályán szintén ugyanazok lesznek. Ugyanazok akik akkor sem tudták az eseményeket kontrollálni, egyértelműen belenyúltak a meccsekbe és nem tudtak döntéseket hozni. Az biztos viszont, hogy rekordszámú tizenegyest fogunk látni 2018/19-ben. 

Equinox: Én is úgy vártam ezt, mint a messiást. Ami eltűnik majd, az az azonnali katartikus gólöröm egy utolsó perces lesgyanús gólnál, de felváltja majd, a "na kimondták már?" izgalom, és tisztább lesz a játék. Nyomás nélkül 5x visszanézve, egy madridi stúdióból csak jobb döntést lehet hozni, mint 80 ezer ember előtt egy őrjöngő Bernabeuban vagy Camp Nouban. Ha nem sikerül, akkor bebizonyosodik, hogy simán szemetek a bírók, eddig én azt mondom, hogy csak simán inkompetensek. Az más kérdés megnézetni is akarni kell majd, hiába nyújtana segítséget a videó, ha nem kérjük. Nyomatékosan kérni kell minden bírót, hogy ami necces, ne szégyellje megnézetni. Ivószünet most is van, cserénél, ápolásnál is áll a játék, álljon a sport tisztítása miatt is! Már évek óta kellett volna, alig várom a bevezetését.

20180813.jpg

A Spanyol Szuperkupán megvolt a VAR első bevetése

6. Ki meddig jut az európai kupákban?

Pedro: A BL-ben és az EL-ben is az elmúlt években spanyol hegemónia érvényesült. Ez most sem lesz másként.

Pulga: A BL-ben a Valencia a nyolcaddöntőig jut, a Realnak és a Barcának a negyeddöntő lesz a végállomás, az Atlético pedig faszra húz mindenkit, és a Metropolitanóban végre megnyeri azt a kib.szott trófeát. :) Az EL-t idén nem spanyol nyeri, de mindhárom csapatunk ott lesz az egyenes kieséses szakaszban. Én a verdiblancóval vagyok!

Lucci: Csak azt tudom mondani, hogy a sorsoláson fog múlni, de ezzel a szöveggel mehetnék is Ákosunk mellé az M4-re. A Barcelona és az Atlético Madrid ideális úton a döntőben találkozik egymással, a Real Madrid nyolcaddöntőig jut. A Valencia tud olyan csoportba kerülni amit képes megnyerni, illetve olyanba is, amiből utolsóként esik ki, de beszéljünk ideális esetről és akkor egy nyolcaddöntőre Marcelinoék is jók lesznek.

Equinox: A Real Madrid kiesik a 16 vagy a 8 között, a Barca az elődöntőben, az Atléti meg megnyeri, hazai pályán. A Valencia továbbjutása csoportfüggő, nagyon sokféleképpen el tudok képzelni továbbjutást, teljes kiesést azért nehezen, minimum az EL-hely meg kellene legyen. A kisebbik kupában a Villarrealtól elődöntőt várok, a Betistől negyeddöntőt, míg a Sevillától attól függően, hogy mennyire megy a bajnokságban, döntőt.

075_mora-notitle180516_np5dv.jpg

Az Atléticónak már nagyon kijárna a BL-siker

7. A La Liga legnépesebb régiója a madridi, de ott 3 kiscsapat is van. Baszkföldről négyen vannak. Ki lesz a legjobb baszk csapat?

Pedro: A legjobb baszk csapat az Athletic Bilbao lesz.

Pulga: Szeretem, imádom az Eibart, de muszáj a Bilbaót mondanom Berizzo miatt. Vele ismét Európáért fognak menni. A Sociedad is jó lesz, Garitano letett annyit az asztalra a Leganésnél, hogy elhiggyük neki: egy szinttel feljebb is bőven megállja a helyét.

Lucci: Athletic Bilbao kétségtelenül. Az Eibar egy jó sztahanovista munkásember, egyfolytában túlteljesít, de ahogy ezek a munkások hamar kizsigerelődnek, úgy a fegyverkészítők sem fogják tudni fenntartani ezt, idén beleszürkülnek a középmezőnybe. A Sociedadról meg nem tudok hirtelen mit nyilatkozni, rájuk csak egyszerűen kíváncsi vagyok, hatalmas kérdőjel egyelőre.

Equinox: Európai terhelés nélkül, tapasztalt és sikerekre éhes edzővel az Athletic Bilbao nem tudom elképzelni, hogy ne végezne nevéhez mindenképp méltóbb helyen, mint tavaly. A Sociedad megint jó lesz középmezőnyre, az Eibar és az Alavés is bennmarad.

8. Ki/mi lesz a szezon meglepetése/csalódása?

Pedro: A Real Betis lehet a szezon egyik legnagyobb meglepetése, ha Setiénnek sikerül megoldani a védekezést. A csalódás a Real Madrid lehet, de ha Marcelino vagy Cholo beég a felturbózott keretével, arra is jár a citromdíj.

Pulga: Machínt remek edzőnek tartom, de Monchi és Sampaoli távozásával a Sevilla egyértelműen lejtmenetnek indult. N'Zonzi és Lenglet is távozott, góllövő csatár továbbra sincs (az viszont tény, hogy Banega, Mesa és Vázquez elég jól fest egymás mellett). Csalódás lehet még a Celta gyenge szereplése, meglepetés oldalon én is a Betist mondanám, rohadtul szurkolni fogok azért, hogy a bajnokság és az EL ne menjen egymás kárára, de Setién van annyira intelligens fickó, hogy megoldja a rotálást.

000_14u2iz.jpg

A Betis a spanyol liga legizgalmasabb csapata

Lucci: Meglepetésként én a Real Betisre gondoltam, ahogy tavaly is tettem mindezt, de nem tudom mennyire lenne meglepetés tőlük egy erős szereplés, mert az egyre több meglepetés már elvárást vonz maga után. Továbbra is bízom a Rayo lendületes visszatérésében. Csalódás lesz mindenképpen az Espanyol, amely már tavaly sem volt egy acélos történet, idén szinte nem is erősítettek, nálam biztos kieső a perico. 

Equinox: A Betist nem nevezném meglepetésnek, tavaly volt az, idén már fenn kell tartani a szintet a megnövekedett elvárások miatt, ez meg is lesz, de kevésbé szép játékkal, és a tavalyi szezon második feléhez hasonlóan több meccset fognak nyerni a védekezéssel, az emberek néminemű meglepetésére. A Getafét újra a középmezőnybe várom, az edzőjét vesztett Gironát pedig a kiesők közé. A Leganés is felkészülhet, mert 5 éve vezette őket Garitano, és még egy jónak mondható szezonban is leeresztettek a végére. Nálam a 3 kieső ezért Girona, Leganés és Huesca. Az Espanyol is masszív alulteljesítő lesz, de valódi kiesési gondjaik nem lesznek, csak megijednek majd ennek a rémétől.

9. Hol váltanak először edzőt?

Pedro: A Huescánál vagy a Celta Vigónál. Leo Franco még tapasztalatlan, első komoly edzői munkája, ami egyben a huescaiak első LaLiga-szezonja is. Nem hangzik jól…. A Celtát azért említem, mert tavaly az Alavés is csúnyán besült az argentin Luis Zubeldíával, akit a nagy pocsolyán túl nagyra becsültek, de az Ibériai-félszigeten teljesen erőtlennek hatott. Most Antonio Mohamedre hasonló veszély vár.

Pulga: A Levante nagy menetelése, amit az előző idény végén produkált, véget ér, geciszarok lesznek már az elején is. A Rayo és a Huesca esélyes még arra, hogy hamar edzőt vált.

Lucci: Celta Vigo, pontosan azért amit Pedro már leírt előttem Zubeldiával kapcsolatban.

Equinox: Leo Franco elég gyorsan ki fog derülni, hogy nem egy edzőzseni, de sajnos a levantés Paco López sincs biztonságban. Szerintem Rubi ül majd lapátra, az Espanyol nevéhez méltatlanul sokáig a kieső zónában fog szerénykedni.

10. Milyen hatással lehet CR távozása a ligára?

Pedro: A LaLiga évek óta készül már a Messi-Ronaldo páros versenyfutás utáni évekre. A nagy csillagok “pótlása”, “kivezetése” hatalmas feladat: mind marketing, mind sportszakmai szempontból. Ronaldo tavaly elég borzalmasan kezdett, de tegyük hozzá, a bajnokság második felében magára talált. Búcsújával 451 gól (9 éve alatt) intett búcsút a Bernabéunak. Egy kivétellel, akár csak hozzá hasonlót is nehéz találni. Pótolhatatlannak ennek ellenére nem nevezném.

000_15d8u6.jpg

A jelenet, amit többet nem látunk

Pulga: Szigorúan marketing alapon nézve, rossz hatással lesz. Véget ér a Messi-Ronaldo párhuzam, az El Clásicót sem lehet velük eladni, se a bajnoki versenyfutást, se semmit. 33 éves a portugál, de még mindig ő a legnagyobb bajnok, az egyetlen, aki Messihez hasonlítható. Jöhet ide Neymar, Mbappé, Hazard, nem lesz ugyanaz. Lezárult egy korszak. Szakmailag azt mondom, hogy idővel jó hatással lesz. A Real most már gőzerővel dolgozhat azon, hogy új arculatot építsen ki (értsd: nem minden Ronaldóról szól), azok, akik eddig Ronaldo árnyékában játszottak, de egyébként zseni focisták, mint pl Isco, nagyobb figyelmet kapnak majd, ez pedig jó! Abban nem hiszek, hogy az ellenfelek összeszarták magukat csak azért, mert CR játszott ellenük, de talán bennük is felszabadul valami azzal, hogy rá már nem kell figyelni.

Lucci: Kétoldalú a dolog. A Real Madrid és a LaLiga számára is. A blancók öltözőjéből kiköltözik a csapat egója, hangadója, ami pici fellélegzés azoknak a játékosoknak, akiket leárnyékolt a portugál klasszis jelenléte és méltán szorultak a háttérbe. Ugyanakkor játékban hatalmas érvágás, mert eddig ott volt Cristiano, leadtad neki és belőtte. Most majd lesz Benzema aki többször találja el a reklámtáblát mint nem, vagy ott van Bale, aki hasonló szinten zseni, de ahhoz az is kell, hogy ne sérüljön le kéthavonta. A másik kettősség, ami már a bajnokságot érinti, az egyrészt az ellenfelek gondolkodásmódja egy-egy madridi összecsapás előtt. Több szerepet fog kapni a taktikai megbeszélésen a Real Madrid további játékelemei, valamint a védőknek is könnyebbség, ha az van a tudatukban, hogy nincs Ronaldo, nem kell fogni. Kell majd mást, de az nem a Ronaldo. Ami pedig az érme másik oldala, véget ér a futballtörténelem egyik legnagyobb bajnokságon belüli versengése Messi és Ronaldo között. Sokan hálát adhatunk, hogy egy bajnokságban, egy időben láttuk ezt a két srácot varázsolni. Valamint marketing szempontból szintén nagy érvágás, különösen ebben a divatdrukker korszakban, amikor is milliók váltak néhány óra alatt Juventus szurkolókká úgy, hogy anyu épp kiszedte a mosógépből a királyi címeres CR mezt. 

Equinox: Marketingszempontból súlyosabb veszteség, viszont sportszakmailag már rég fel kellett készülni erre, és ennek szól az arculatváltás fehér fronton, új edző, új keret, új játékrendszer, szóval a Madrid meg fogja lépni a szükséges válaszreakciókat. A Liga pedig ki kell találja, hogy Griezmann vs Messire húzza fel az idei szezont, vagy valami másra, mert ami 9 évig menetrendszerűen működött, az mostmár nincs. Jó jel, hogy Indiában és a szomszédos államokban ingyenes facebookos közvetítések lesznek, Amerikába is visznek meccset (vásári mulatság egy kicsit, de pénzügyileg biztos megéri), valószínűleg kitalál majd valamit a Liga marketingbizottsága. De elmondhatjuk, hogy "semmi sem lesz olyan mint régen".

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr9414184889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gézu17 2018.08.17. 16:48:00

Itt nincsenek kommentek? Biztosan nem én olvastam elsőként e sorokat...

Gézu17 2018.08.17. 16:49:15

Amúgy örülök, hogy olvashattam a véleményeket. Szerintem nem kell ennyire leírni a Realt. Mondom ezt Barca-drukkerként...

RipleyHD 2018.08.17. 18:45:45

Bl+LaLiga cím az Athletico-nak ezt még a star wars forgatókönyv író sem vállalják be.

Equinox_LLL 2018.08.17. 19:14:58

@RipleyHD: Mindenki egy nagy trófeát vár a klubtól, azért egyszerre a kettő valóban sok lenne.

bmc30 2018.08.18. 11:54:51

emlékezzetek a tavalyi spanyol szuperre, akkora verést rég kapott a barca ....és mi lett a bajnokság vége ? Ebből az egy meccsből nem jön le nekem a matracosok hegemóniája erre az évre, ez az év a barcáé lesz - mondom és írom ezt realosként, a madridi fajtából - bajnokság, Bl ezeket behúzza, utána Tico, majd a többi már a szerencsén, JLO rátermettségén és Perez szándékán múlik, ezzel a kerettel 3-5 hely között ér be a RM, ezekre a helyekre versenyben még a Valencia, Sevilla duó is
süti beállítások módosítása