La Liga Loca

Mit keres a Getafe a 3. helyen?

2020. február 12. - pedro el burro

El Getafe celebra uno de los goles ante el Valencia.Tavaly is remek sorozatot produkált a Getafe a LaLigában, amit idén az EL-szerepléssel nehezített menetelés ellenére sem tudott elrontani, sőt! A madridi kékek már a 3., BL-indulást érő helyen állnak a bajnokságban. Most megmutatjuk, mi a titka a Bordalás-csapat remek teljesítményének.

Soha nem tartottam szerencsésnek, ha csak szimplán statisztikai szempontból van értékelve egy sportsiker, ám a számok együttese olyan mankót tud adni, mely mentén kirajzolódhatnak azok a tartópillérek, amik döntő szerepet játszanak az eredményességben. A Getafe története során soha nem állt még ilyen jól a bajnokság ezen szakaszában (42 pont, 3. hely). Lássuk akkor, miből épül fel José "Pepe" Bordalás csapatának a sikere!

Képtalálatok a következőre: bordalás

A Getafe erős lábakon áll, ha elhagyja a Coliseumot!
Érdekesség, hogy a Getafe a bajnokság egyik legszerényebb mutatójával bír a passzok terén: a Bordalás-csapat a védekezésre épülő kontrafutballját a kevés érintéses játék és a hosszú indítások jellemzik. Eddig 23 forduló alatt a Getafe összesen 6783 passzt realizált, azaz átlag 295-t mérkőzésenként. Csak hogy ezt a számot térképre helyezzük, a Quique Setién vezette Barcelona volt, hogy 1000 fölötti passz-számmal zárt bajnoki találkozót... Nagyon nem mindegy azonban, ezek a labdaérintések hol és milyen irányban zajlanak a pályán. Erre jól példa a fővárosi kék-fehér együttes, mely bár keveset passzol, azok 72,4%-át az ellenfél térfelén teszi. Ebben a kategóriában a Getafe magasan vezeti a Laligát.

 

A Getafe a rögzített helyzetek ura!
Bordalás, Diego Simeonéhoz hasonlóan kőkeményen trenírozza játékosait a rögzített helyzetek kihasználására, ennek tudható be, hogy e kategóriában az 5 topligát tekintve is az előkelő, 7. helyet foglalja el a Getafe. Matáék 14 találatot szereztek rögzített helyzetek értékesítéséből, ami eddig szerzett góljaik 40%-át teszi ki. 

Ángel, a Védőangyal
Tavaly a Mata-Molina tandem remek együttműködése repítette a Getafét, ami idén talán kicsit szerényebben muzsikál. A padról beszállva viszont Ángel Rodríguez lubickol, eddig összesen 9 találatot jegyez a LaLigában, amiből 7-et a padról beszállva ért el. A támadó, akit a Barcelona is kiszemelt magának Dembélé pótlására, összesen 20 fordulóban kapott lehetőséget eddig, 9 gólja mellett 2 gólpasszt is adott. A topligákat nézve ő Európa legeredményesebb "csereembere".

Getafe, a fal! De nem a berlini, hanem a kínai...
A madridi kicsik mindössze 20 gólt kaptak 23 forduló alatt (10-et idegenben, 10-et hazai pályán), ami hatalmas teljesítmény! Jobb statisztikája e mutatóban egyedül a Real Madrid (14), Atlético (15), Athletic (19) alkotta hármasnak van, azaz a Getaféé a liga egyik legszervezettebb védelme. David Soria remekel a kapuban (23 bajnokiból 10-et lehozott kapott gól nélkül és védési százaléka is a liga legjobb 5 kapusa közé sorolja), de az elé húzott védvonal sem tétlenkedik: az egész bajnokságot nézve eddig a kék-fehérek kapuját érte a legkevesebb lövés (172/68).

Bordalas-recept: sok gól, kevés helyzetből!
35 gól termelt eddig 23 forduló alatt a Getafe, s bár ettől elsőre nem kell hasra esni, e mutató alapján is 5. legeredményesebb csapat a LaLigában. Azonban ha azt hozzávesszük, hány helyzetből érik el találataikat Molinálék, egyből a dobogó 2. helyén találjuk a csapatot. Az "expected goals" mutatót nézve, mely azt méri, kialakított lehetőségi szerint az adott csapatnak "valójában" mennyi gólt kellett volna szereznie, azt látjuk, a Getafe jól sáráfkodik a gólhelyzeteivel: 27,5 találattal kellene állni, míg eddig ugye 35-öt szereztek.

 Minden évben vannak lufik, amik egyszer aztán kipukkadnak. A Getafe esetében ez azonban már két szezon óta tart, nagyobb visszaesés, szakadék nélkül. A spanyol futball hatalmas erődemonstrációja lenne, ha a végül Bordalásnak sikerülne a BL-indulás.

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr115470910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása