La Liga Loca

Ganea lehet az első román oroszlán!

2017. október 20. - pedro el burro

ganea.jpg

Az Athletic Bilbao játékosfilozófiája közismert: a baszk klub mezében kizárólag(!) baszk játékosok léphetnek pályára. A "baszkság" mibenléte - a kor szavának és követelményeinek megfelelve - folyamatosan bővült az évek során. Onnan, hogy csak és kizárólagosan vizcayai születésű (Bizkaia), baszk nemzetiségű játékosok alkothatják a keretet, oda jutottunk, hogy a kiszemelt játékosnak "kötődnie" kell Baszkföldhöz. A "kötődés" szintén tág halmazt takar, a merítési lehetőség bővítésének okán a vasszigor enyhül. Így fordulhat elő, hogy a Bilbaónál komolyan felvetődött Cristian Ganea, román válogatott leigazolása. Elmeséljük, miként!

A minap jelent meg a hír, hogy az Athletic Bilbao sportigazgatója, José Mari Amorrortu Romániába utazott, hogy feltérképezze a Viitorul Constanța bal oldali szélsőjének, Cristian Ganeának a játékát. A hírre sokan felhőköltek, mondván, mit keres a baszkok átigazolásért felelős vezetője egy román bajnokin. Az érdeklődést hivatalosan a klub nem cáfolta, sőt, a mediában kisebb kampány indult Ganea baszkosítására

ganea_1.jpg

A román játékos családja (szülei és lánytestvére) mai napig  Basauriban él, ahol maga Ganea gyermekéveit töltötte. Itt kezdett futballozni, megjárta a Basconia serdülő- és az Indartsu ificsapatát is. Sőt, többször meghívást kapott a baszk ifiválogatottba, ahol az Eibart erősítő Ander Capával és a Real  Sociedad alapemberével, Rubén Pardóval is együtt játszott. Később a Balear-szigeteken bontogatta szárnyait, ahol a Mallorca B keretét erősítette, együk hozzá, kevés sikerrel. Később a negyedosztályú CD Santanyí (2011) együttesében még lehúz majd egy teljes szezont, majd végleges elhatározásra jut: hazájában, Romániában próbál szerencsét. Itt másodosztályú csapatok után a Universitatea Craiova jelenti az áttörést (2013-15). Végül az egykori Barca-sztár Hagi csapatában köt ki, innen, a Viitorul Constanțától akarja az Athletic elcsábítani. Szerződése, mely 2019 nyarán jár le a kikötővárosban, nem tartalmaz kivásárlási árat, a hírek szerint 600 000 euróért elengednék a 25 éves, négyszeres román válogatottat, ez az összeg pedig nem jelenthet gondot az oroszlánoknak.  

Ganea baszkosítása nem példa nélküli jelenség az Athletic történetében. A klub hosszú évtizedek óta halászik a történelmi (nagy) Baszk királyság területén, így a mai La Rioja és Navarra tartományok, illetve a Pireneusokon túli, francia-baszk területeken is. Így kerülhetett a francia válogatott, aquitániai Aymeric Laporte vagy a pamplónai szupertehetség Eraso (jelenleg a Leganésben kölcsönben!) is az Athletic Bilbaóhoz. Sőt, a San Mamés már a migránsok előtt is kinyitotta kapuit: a libériai menekült család gyermeke, a baszk fővárosban született Iñaki Williams (keresztnevét arról a szerzetesről kapta, aki sokat segített a család baszkföldi életének felépítésében, így tiszteletből a gyermek keresztapja lett) is már bemutatkozhatott az első csapatban. Az első színesbőrű oroszlán, aki gólt szerzett az Athletic színeiben, ma a baszk szurkolók egyik legnagyobb kedvence. 

A 9. fordulóban az Athletic Bilbao vasárnap, a Leganés otthonában lép majd pályára, 18:30-as kezdéssel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr10013000252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása