La Liga Loca

Javier Tebas: Be akarjuk fejezni a bajnokságot!

2020. március 20. - pedro el burro

"Hay mucha demagogia con los test; fue antes del estado de alarma"

Már egy ideje várunk. Nem csak otthon kuksolva (maradjotthon!), a bolt előtt, vagy a gyógyszertár ajtajánál. Hanem információkra, döntésekre, víziókra. A LaLigával kapcsolatban égető kérdés, mikor indulhat újra a koronavírus által letepert spanyol futballélet. 15 perc. Ennyit kapott az AS spanyol sportlap riportere Javier Tebas LaLiga-elnöktől egy gyors helyzetelemzésre. Szócsatával tarkított parázs kis beszélgetés lett a telefonhívásból, ahol a kérdésekre olykor válaszok is jönnek. Lefordítottuk.

AS: Kezdjük a legfontosabbal, hogy van?
Javier Tebas: Jól, hála az égnek a családom is, mindenki egészséges. 

Javultak valamelyest a kilátások a sorozatot illetően az elmúlt napokban?
Már egy ideje ismételgetjük, mire készülünk. Elmondtuk, amint a helyzet javul, a bajnokságot és a szezont is be fogjuk fejezni. Ez az alapállás egybecseng az UEFA döntésével, amit innen is üdvözlünk. Szolidárisak vagyunk az európai szövetséggel, hiszen fontos áldozatokat kellett meghozniuk a közös cél érdekében (ez utalás lehet az Európa-bajnokság elhalasztására - szerk.).

Sok elképzelés napvilágot látott már, a sportsajtó is több lehetséges végkifejlettel számol a bajnokság kapcsán. Árulja el, mi történik akkor, ha mégis lehetetlenné válik a sorozat újraidítása a koronavírus miatt? Ki lesz a bajnok, kik esnek ki Primerából és kik jutnak fel a Segundából?
Ha a következő egy-két hónapban nem rendeződik a helyzet, akkor a 2019-2020-as kiírásnak vége. A krízisnek alapvetően két hozadéka van: először is egy sportszakmai, amiről azt mondhatom, azon dolgozunk, hogy ha eljön a döntés pillanata, megnyugtató megoldás szülessen. A másik gazdasági, aminek a következményeivel szintén számolnunk kell. Hiszünk benne, látva a betegség dinamikáját, hogy a helyzet idővel normalizálódik és az Európa-bajnokság eltolásával lesz hely és idő a versenynaptárban az újraindított bajnokság lejátszására.

Számoltak valaha azzal a lehetőséggel, ha a bajnokság nem indul újra, hogy egyoldalúan kihirdetik spanyol bajnoknak a Barcelonát?
Nézze, még nem tartunk ott, hogy erről érdemben nyilatkozzak. Tudom, hogy sokakat foglalkoztat ez a téma, de higgye el, égetőbb teendők kötnek most még le. A bajnok kiléte a jövő zenéje, erről ebben a pillanatban beszélni, vitatkozni teljesen felesleges. Ki jut fel, ki esik ki, ezek a kérdések eltörpünek ahhoz képest, amin most dolgozunk: szeretnénk, ha a LaLiga 2019-20-as kiírás a pályán dölne el, azaz meg akarjuk teremteni annak a feltételeit, hogy a bajokság újrainduljon.

Képtalálatok a következőre: javier tebas 2020

A LaLigában most mindenki a tévés jogdíjak elvesztése miatt aggódik, nincsenek olyan garanciák a rendszerben, amik ilyen esetben is megteremtik az anyagi biztonság lehetőségét?
Ezt az általános iskola első osztályában oktatják..., de látom, sokaknak ezt sem sikerült elvégezni..., így összefoglalom: természeti katasztrófa esetére nincsen biztosítás. Ha földrengés okozna ilyen károkat, arra az esetre is ugyanez a megállapítás lenne érvényben. Ilyen jellegű biztosításra nincs precendes, bárhova nézünk, ezt tapasztaljuk. A Premier League, a Bundesliga, de igazából egyik kiemelt sorozat, sőt, még az amerikai sportok esetében sem állnak fenn ezeknek a biztosítási formáknak a feltételei. Csődbe menne az a társaság, mely ilyen esetre is hajlandó lenne szerződni. Főleg a most tapasztalt válsághelyzet után. Tehát a válasz, nincs ilyen biztosítás, mert nincs rá lehetőség, nem is létezik.

A minap azt nyilatkozta, a LaLiga 700 millió eurótól esik el, ha nem játssza le a bajnokságból fennmaradó utolsó 25%-ot. Árulja el, hogy lehetséges az, hogy a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) ennek ellenére vállalja a klubok felé történő kifizetéseit?
Nézze, ez két külön téma. A két szervezet (LaLiga és a Spanyol Labdarúgó Szövetség) különböző anyagi erőforrásokból építkezik. A RFEF bevételeinek egy része olyan sorozatból származik, mely már lement (utalás a Király-kupára, melynek egyedül a döntőjét nem játszották még le, a tervek szerint május 31-én fogják, de ez még nem végleges  - szerk.), a másik, fontosabb részt  pedig a LaLiga biztosítja a számára, az intézményi fennállásának köszönhetően, illetve a klubok révén. A LaLiga ad a tévés jogdíjak után további 1%-ot, fizetünk a "Convenio de Coordinación"-ért (koordinációs együttműködés a két szervezet között) is, amiből a Szövetség a kötelezettségeinek jó részét már fedezni tudja. 

Beszéljünk egy másik kényes kérdésről! Mi történik akkor, ha a bajnokság átnyúlik majd június 30-án, mely a játékosszerződések lejártának a dátuma? Ügyvédként hogyan látja ennek a kérdésnek a rendezését?
Világos célunk, hogy a bajnokság június 30. előtt befejeződjön. Minden más esetben gondjaink tovább szaporondnak. Ez az időpont nem csak számunkra határvonal, a nemzetközi versenynaptárnak is ezt kell követnie egész Európában (Az UEFA korábban jelezte a BL- és az EL-döntők lehetséges dátumát, ami június 27., illetve június 24. - szerk.). A tervek szerint a kontinens országainak többségében május 30-ig befejeződik a szezon, míg ahol erre szükség van, a bajnokság zárása eltolódhat június 30-ig.Képtalálatok a következőre: javier tebas 2020

(Ezequiel Garay - a Valencia egyik koronavírus-fertőzöttje)

Nem fér a fejembe, hogyan lesz erre lehetőség a jelenlegi helyzetben, más megoldásban nem gondolkodnak?
Nem vizsgálunk más lehetőséget. Ez az a dátum, amit minden országnak követnie kell. Az 5 topliga és, ha jól emlékeszem, a dán még az, ahol nagyobb meccsdömping van hátra a bajnokságból. Ha elfogadjuk a június 30-át, mint a zárás dátumát, el kell kezdeni a játéknapok konkrét meghatározását. Visszafelé haladva tudjuk ezt megtenni, tehát először az utolsó forduló dátuma kerül rögzítésre, majd az utolsó előttié és így tovább... Az utolsó meccs dátuma határozza meg ugyanis az összes többi találkozó játéknapját.

Olaszországban már bejelentették, hogy júliusban is hajlandók bajnoki mérkőzést rendezni, ez elképzelhetetlen Spanyolországban?
Ezzel kapcsolatban épp nemrég ért véget egy videókonferncia az európai bajnokságok képviselőivel, és engedje meg, hogy ne szaladjak elébe véleményezéssel annak, amit Olaszország éppen csinálni készül...

Kapott hideget-meleget a klubok között szétosztott koronavírus-tesztek kapcsán, amit az AS szellőztetett meg. Elmondja, mi történt? (Tebas kiküldött minden klubnak tesztet, hogy végezzék el a vizsgálatokat, amit többen zokonvettek, mondván a ladbarúgóknál vannak veszélyeztetettebb társadalmi  rétegek is, tesztek nélkül - szerk.)
Na, akkor tisztázzuk! Először: tesztek kiküldése egy szolgáltatás, amit a klubok 2-3 nappal azelőtt kaptak meg, hogy Spanyolország kihirdette a vészhelyzetet (estado de alarma - szerk.). Másodszor: sokan demagógiát csinálnak az esetből. Harmadszor: Minden lépést, amit teszünk, azt a LaLiga érdekében tesszük. 

Luis Rubiales, a szövetség elnöke egyenesen odaáig ment, hogy hazaárulónak nevezte az akcióját.
Nem fogok Rubialesről beszélni. Egy szót sem fogok fecsérelni rá, kirohanásai ugyanis nem jelentenek újdonságot: amikor kinyitja a száját, csak azért teszi, hogy a LaLigát és a klubokat támadja. Olcsó populizmus és félrebeszélés, amit képvisel. Hozzá vagyunk szokva. A mi dolgunk most a munka. A válaszadásnak is el fog jönni az ideje.

Megbánta már a tesztek szétosztását?
Nem, dehogy!

Vannak olyan klubok, mint például az Eibar és a Valladolid, melyek a teszteket egyszerűen  a társadalom kiszolgáltatott szektorainak továbbították. Nehezményezi? 
Nem fogok ebbe a zsákutcába bemenni! Maradjunk annyiban, mindenki cselekedjen belátása szerint, nem tisztem kommentálni azokat egyenként. 

Nem gondolja, habár jót akart, ezzel az egész üggyel azt a benyomást keltette, hogy vannak egyenlőbbek az egyenlők között, hogy a labdarúgók fontosabbak, mint az átlagember?
Egyáltalán nem! A LaLiga szorosan együttműködik a társadalom több területével is, hogy felvegye a harcot a koronavírussal. Sőt, a kínai kormánynak is segítettünk a járvány kitörésének az idején. Szó sincs arról, hogy külön mércét alkalmaznánk az állampolgárok között! A LaLigának kutya kötelessége saját területén megtenni a lehető legtöbbet azért, hogy biztosítsa a működését. Pontosan ezt tettük, teszem hozzá, három nappal az előtt, hogy a kormány vészhelyzetet hirdetett. Nem vettük el senki elől sem a teszteket. Képtalálatok a következőre: javier tebas 2020

(Jin és Jang, avagy Luis Rubiales (RFEF elnök) és Javier Tebas (LaLiga elnök) egy asztalnál)

Lehet tudni a hivatalos adatokat arról, hány játékos kapta el eddig a betegséget?
Nem. A LaLigának ez nem is célja. És arra kérem, itt most álljunk is meg, mert újabb támadási felületet nyitunk, ami felesleges. A LaLigának nem dolga ezen adatok gyűjtése, sem azok közzététele.

Jól van! Bár azért furcsálom. Ha nem most, nem tudom, mikor lesz aktuálisabb az időpont ezen adatok átlátható közlésére. Minden szervezet kész erre, a LaLiga miért nem? 
Nekünk is azok az adatok állnak a rendelkezésünkre, amiket a klubok naponta nyilvánosságra hoznak. Ne haragudjon, most fejből nem tudom a pontos számokat. Ezeknek az adatoknak a kezelése a klubok felelősségköréhez tartozik.Képtalálatok a következőre: javier tebas 2020

Tebas úr és a munkatársai már átestek ezen a vírusteszten?
Nem.

Elképzelhetőnek tartja, hogy úgy indul útjára a bajnokság, hogy még vannak gyanús estek, vagy csak akkor lehet visszatérni a pályákra, ha már nincs egy fertőzött játékos sem a spanyol labdarúgók között?
Megint előre szaladt. Ezt a döntést majd akkor kell meghoznunk, amikor elérkezett az ideje. Még egy és fél hónap hátra van addig, a kérdéssel éppen ezért még most nem is foglalkozunk. Különös ez az interjú, mert folyamatosan olyan kérdések merülnek fel, melyek előbb akarnak a jövő problémáira választ kapni, mint a jelen égető témáira.  

Rendben, akkor beszéljünk azokról!
Megtisztel.

Mindenre sor kerül a maga idejében. Most ott tartunk, hogy elküldtek 5 lehetséges változatot az UEFA részére, melyben a bajnokság lejátszásának módozatait ismertetik, hogy lássák, miként lehet újrastruktúrálni a teljes európai menetrendet. Melyik a legoptimistább számítás a LaLiga újraindulásával kapcsolatban? 
Az UEFA már véleményezte is ezeket a változatokat, most már szorosan együtt dolgozunk a végleges menetrend kialakításán. Pontos dátumot ne várjon tőlem, annyit tudok mondani, májusig van időnk a bajnokság újraindítására.  

Zárt kapuk mögött?
Ezt a körülmények határozzák meg majd, a döntés nem a mi kezünkben van. Majd ha látjuk, milyen a vírus terjedése, milyen mértékű a fertőzöttségi szint, határozunk arról is, szurkolókkal vagy nélkülük rendezzük meg a találkozókat.

Hétközi fordulókkal is számolnak?
Egyértelmű! Annak, aki tud számolni, ez nem lehet meglepetés.

Ezek szerint akkor a BL-csaták hétvégére szorulnak?
Minden a koordinációtól függ, ennek tisztázásán dolgozunk. Nem csak nemzeti szinten kell gondolkodni, hanem az európai kupaporond igényeit is figyelembe kell venni. A BL-ben 5, az EL-ben még 11 bajnokság képviselői érdekeltek. Nem egyszerű összehangolni a sorozatokat. Összegezve, elképzelhető, hogy hétközben lesznek a LaLiga-meccsek és hétvégén a BL-találkozók, ahogy az ellenkezője is megoldást nyújthat majd.Képtalálatok a következőre: javier tebas 2020

A Segunda Playoff-jára is maradhat elég idő?
Májusi újraindulással igen!

Arra az esetre is készültek, ha az Európa-bajnokságot végül nem halasztják el?
Erre az esetre is volt megoldásunk, de mára ez a kérdés okafogyottá vált.

Kínában most indul újra a sportélet, mit gondol, Spanyolországban több vagy kevesebb időre lesz ehhez szükség? 
Nem bocsátkoznék spekulációkba. Remélem, kevesebb időre lesz szükségünk, de ezt előre megjósolni nem lehet.

A LaLigának nagyon jók a kapcsolatai Kínával, üzleti és sportszakmai okok miatt egyaránt, kértek tanácsot Ázsiából a krízis kezelésével kapcsolatban?
A kínai politika nagyban különbözik a spanyoltól. A járvány hivatalos bejelentése után nagyon gyorsan reagáltak, és az ázsiai kupasorozatot is hamar bezárták....Képtalálatok a következőre: china laliga

Vannak olyan hangok, melyek a játékosok felelősségét is kiemelik. Azt hangsúlyozzák, a labdarúgóknak is le kellene mondaniuk fizetésük egy részéről, hogy a klubok kilépjenek a vírus okozta krízisből. 
Ez olyan terület, ahol a kluboknak kell lépniük, nem a Ligának. Minden entitás vezető grémiumának kell megvizsgálnia a kérdést és meghozni a szükséges lépéseket, de ahogy ismerem a helyzetet, ez a kérdés nem képez jelenleg prioritást az egyesületeknél.

A LaLiga tud kínálni megoldást a tömeges elbocsátások ellen?
Mindenben együttműködünk a klubokkal, egy bizonyos határt nem átlépve. Ha ebben a kérdésben igénylik a támogatásunkat, tanácsainkat számíthatnak ránk.

Mivel nyugtatja a szponzorokat és a közvetítő tévétársaságokat?
Az elmúlt hét a kríziskezelésről szólt. Tetézett a parnereknél is az aggodalom, amit a bajnokság leállása is fokozott. Több videókonferenciára is sor került, hitelező bankok és más partnerek esetében is. Sikerült meggyőzni és megnyugtatni mindenkit, bízakodva várják a sorozat újraindítását.

A szövetség naptáregyeztetésein is részt vesz?
A LaLiga képviselteti magát ezeken az egyeztetéseken is, de személyesen nem vagyok ott. Feladatom nagy részét az UEFA-val való egyeztetések teszik ki, ahol az európai menetrend összehangolása történik. 

Utolsó kérdés. Továbbra sem tervezi, hogy részt vesz a LaLiga által tartott sajtótájékoztatókon, ahogy minden nagy szervezet elnöke teszi? 
Azzal, hogy időről időre interjúkat adok, a közvéleményt kielégítően tudom informálni. A kialakult helyzetben nem nekem, hanem az állam elnökének kell az emberekhez szólnia. Semmi szükség szereptévesztésre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr3315535498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása