La Liga Loca

Óscar Arias: A dolgokat nem szabad erőltetni, egyszerűen jól kell csinálni!

2017. július 11. - pedro el burro

motivos-sevilla-oscar-arias-1.jpg

Óscar Arias reflektrofényben. A Sevilla új sportigazgatója kemény nyár elé néz. Monchi távozásával keltett hatalmas szakmai űrt kell most úgy betöltenie, hogy a váltás se a klubot, se az átalakuló félben álló keretet ne érje hátrányosan. Nem könnyű feladat, de Arias hatalmas lelkesedéssel vág bele eddigi pályafutása legnagyobb kihívásába: tovább kell építeni a Sevillát. A sportigazgató szakmai elképzeléseiről és a klub Monchi utáni életéről az As spanyol sportlapnak adott interjút. 

Hogyan érzi magát új pozíciójában?

Jól. Négy évig dolgoztam Monchi mellett, tulajdonképpen csak annyi történt, hogy átültem a székébe. A váltás nem okozott földindulást, mivel egy ideje már érlelődött a döntés, így a szerepcsere zökkenőmentesen ment végbe.

Mennyiben különbözik a mostani Óscar Arias attól a személytől, aki négy éve belépett a nervióni klub kapuján?

Ugyan az az ember vagyok, aki voltam, szakmailag azonban hatalmasat léptem előre. Hálás vagyok, hiszen egy nagyszerű egyesületnél szerezhettem tapasztalatokat. Nem volt egyszerű feladat. Spanyolország, talán a világ legjobb sportigazgatója mellett kellett teljesítenem, de Monchi az első naptól bizalommal és segítő szándékkal volt irántam, szabad mozgástérrel és felelősséggel rendelkeztem, ugyanakkor bevont a fontosabb döntéshozatalokba is. Sokat tanultam.

oscar-arias-monchi-sevilla.jpg

Monchi és jobbkeze, Arias

Osztja azok véleményét, akik tragédiaként élik meg Monchi távozását?

Nagyon sok időnek kell eltelnie, hogy hozzá hasonló elismertségű szakember dolgozzon a Sevillánál. Monchi történelmet írt a klubnál. Újító szellemben végezte a feladatát, az egyesület modern kori sikereinek alapjait rakta le, amivel beírta magát a Sevilla történelmébe. Ezek tudatában érthető, ha a szurkolók, azaz a sevillismo csalódásként éli meg a távozását, de mindenkit megnyugtatok, munkájának hagyatéka itt maradt, ezzel gazdálkodunk.

WTF's Monchi?

Ramón Rodríguez Verdejo, azaz Monchi 1968-ban született San Fernandóban (Cádiz). Az 1990-91-es szezonban debütál a Sevilla első csapatában, majd kapuspályafutását is itt fejezi be 2000-ben.  A futballkarriert irodai munkára cseréli: a Sevilla sportigazgatójaként páratlan sikerszériát épít fel, történelmet írva a nervióni klubbal. A piros-fehér egyesület áldásos munkájának köszönhetően öt UEFA-kupát, két Király-kupát, egy Spanyol Szuperkupát és egy Európai Szuperkupát nyer. Az igazolások mestere. Stabilizálja a Sevilla költségvetését, melyet erős bástyaként helyez fel a La Liga és a kontinens futballtérképére.

Legismertebb fogásai között olyan játékosok szerepelnek, mint  Julio BaptistaAdriano CorreiaDani AlvesSeydou KeitaChristian PoulsenSebastien SquillaciÁlvaro NegredoAleix VidalFederico FazioGary MedelGeoffrey KondogbiaIvan Rakitić vagy Carlos Bacca.

2017 március 30-án a Sevilla bejelentette, Monchi elhagyja a Nerviónt, majd később, április 24-én érkezik a hír, hogy a szakember az AS Roma sportigazgatói székét foglalja el.

Mit érzett, amikor önt nevezte meg utódjának?

Egyszerre büszkeséget és felelősséget. A világ legjobb szakembere nekem szavazott bizalmat, látva, hogy képes vagyok megbirkózni a kihívással. Értékelte hozzáállásomat, amit az évek alatt a közös munka során mutattam, és úgy érezte, készen állok a feladatra.

Más is távozott a Sevilla szakmai stábjából (pl.: Miguel Ángel Gómez dobbantott a Valladolidhoz – szerk.), Óscar Ariasnak nem voltak ajánlatai?

Voltak egyesületek, melyek tapogatóztak, de konkrét ajánlat nem jutott el hozzám. Boldog vagyok Sevillában, és a most kapott lehetőség pedig egyedülálló, minden más kihívás felett van.

oscar_arias.jpg

Egy székkel kellett csak arrébb ülnie.

Még szerencse, hogy nem rendeznek Sevilla-AS Roma összecsapást a BL-selejtezőn…

Ettől Monchi bizonyosan jobban tartott, mint én (nevet). Pont elég lesz neki, hogy idén az Antonio Puerta emléktornán (sorban a 9. lesz, augusztus 10-án rendezik – szerk.) összemérjük erőnket új csapatával. Azt tudni kell Monchiról, hogy mindenekelőtt Sevilla-drukker, s csak utána sportigazgató. Gyakran beszélünk ma is telefonon, s örömmel halljuk, hogy jól mennek a dolgok.

Monchi első igazolása Notario volt, az öné a visszavásárolt Ever Banega. Elődjének volt nehezebb a kezdet vagy önnek?

Sokkal nehezebb időket élt a klub, amikor Monchi munkába állt. Én olyan klubhoz kerültem, amit már sínre tettek és folyamatosan fejlődik. Csak egy példa erre: 2000-ben egy Ever Banega kaliberű játékos nem akart volna a Sevillához szerződni, de 2017-ben ugyan ez a játékos majd megőrült, hogy (újra) a Nerviónban játsszon.

banega_copa_uefa_europa_league_2016.jpg

Banega örömmel tért vissza egykori sikereinek színterére

A nyomás nagy, így nehéz lesz azonnal eredményt felmutatni?

A dolgokat nem szabad erőltetni, egyszerűen jól kell csinálni. A munkában hiszek és szerencsémre az egyik legjobbtól tanultam. Az első trófea megszerzése mindig a legnehezebb. A sikerhez vezető út ritkán rövid, ellenben roppant kínkeserves. Erre készülök. Minden nap azon dolgozom, hogy a Sevilla kerete erősödjön. Ezt a munkát a meggyőződés nyugalmával látom el, nem érzem prés alatt magam.

Monchival együtt stábjának egyes tagjai is búcsút intettek a Nerviónnak. Tudja ennek az okát? Tart a jelenségtől?

Monchi távozása után már nagyobb földindulást nem keltenek a változások. Egyikünk sem nélkülözhetetlen. A Sevilla az idők folyamán olyan profi gépezetté vált, mely minden szinten minőséget képvisel és ez a dolgozók munkájában is megmutatkozik. Új időket élünk, már nem csak a labdarúgók szerepelnek az átigazolási piacon, hanem a futballbiznisz képzett háttérmunkásai is. Monchi mindig különös gonddal választotta ki, kivel, kikkel dolgozik. Természetes, hogy az elért sikerek rájuk is jó fényt vetnek, ami felkelti a klubok érdeklődését. Ahogy voltak távozók, úgy érkeztek új munkatársak is, de a sportszakmai irányítás nem változott, a munkafilozófia és az alkalmazott módszerek megmaradtak, sőt, igyekszünk, ahol csak lehet, tovább fejlődni.

arias.jpg

Mester és tanítványa

Komolyan mondja, hogy ez a Sevilla még képes szintet lépni?

 Kötelezettségünk megpróbálni! Stabil BL-résztvevőt szeretnénk faragni a Sevillából, mely harcban áll a bajnokságban is a harmadik hely megszerzéséért. Sportszakmai szempontból is az a helyes, ha törekszünk az előrelépésre, hiszen ezzel azt is definiáljuk, hogy annál visszább, mint ahol jelenleg tartunk, nem kívánunk esni.

Mochinak szinte rögeszméjévé vált munkájában a statisztikák böngészése, analizálása, hasonlóan ahhoz, mint amit a Pénzcsináló (Moneyball, Brad Pitt) filmben láttuk. Arias hogyan viszonyul ehhez?

Monchi egy olyan nyughatatlan szakember, aki folyamatosan azon dolgozott, hogy fejlessze szakmai eszköztárát. Az én filozófiám ettől némileg eltér, meggyőződésem, hogy semmi sem pótolhatja egy játékos éles helyzetben történő feltérképezését. Vannak ugyanis olyan komponensek, amiket sem a videó, sem a számok nem mutatnak meg. Ha csak például azt a szempontot néznénk egy labdarúgó megítélésekor, hogy mennyi kilómétert teljesít egy mérkőzésen, bizonyos, hogy Messi nem léphetne pályára…

Ha már szóba kerültek a számok, a Sevillának nagy szüksége lenne egy olyan labdarúgóra, aki stabilan szezononként 20 gólokat termel.

Ha csak egy csatár teljesítményére hagyatkozol, sérülése esetén hatalmas bajba kerülhetsz. Egyértelmű, hogy egy támadótól a gólokat várjuk, de ami ennél is fontosabb, hogy mindenki hozza azokat a számokat, amik a sikerhez kellenek. Mindannyiunkban mélyen él Bacca vagy Gameiro teljesítménye, akik magasra tették a lécet a később jövőknek, de az együttes nélkülük is képes volt az előrelépésre. Annak ellenére is, hogy Ben Yedder, aki nem játszott sokat, fontos találatokat szerzett. Tény viszont, hogy Vietto mélyen alul maradt a tőle elvárttól. Összességében azt mondhatjuk, 8-10 gól hiányzott az idényben, amin új igazolásokkal, például a klubbal már hírbe hozott Muriellel igyekszünk megoldani.   

berizzo-sevilla-ed-11-11_g.jpg

Berizzo Sampaoli alapjairól építkezne tovább 

Akkor térjünk rá az erősítésekre! Első választása a tréner, Berizzo volt.

Meggyőződésem, hogy ő a nyár egyik legnagyobb fogása. Reméljük, hamar maga mellé állítja a Sevilla-családot és mindenkit levesz a lábáról csapata játékával. Amióta csatlakozott hozzánk, segít a döntések meghozatalában és elmondja véleményét az erősítésekről. Vakon bízok a képességeiben. Azért igazoltuk le, hogy folytatva a tavaly megkezdett munkát, zökkenőmentesen haladjon a szakmai munka tovább és még egy lépéssel előrébb tudjunk lépni.

Az új tréner elképzelési eltérnek Sampaoli felfogásától?

Mindkét mester a Bielsa-iskola követője, habitusukban és napi rutinjuk azonban eltérő irányvonalat képviselnek. A keret adott, hogy a klub játékfelfogása változtatás nélkül érvényesüljön.

A nyár legnehezebb kérdése N’Zonzi és Vitolo esetleges eligazolása. Mi a klub álláspontja?

Négy éve dolgozom a Sevillánál és minden évben voltak távozók és érkezők. A cirkuláció része a klub átigazolási politikájának: értéktöbbletet teremtünk és haszonnal továbbadunk, ha érdekeink úgy kívánják. Habár nincs szándékunkban eladni az értékeinket, a játékosok szerződésében szerepel kivásárlási ár, amit ha egy klub kifizet, nincs mit tennünk, el kell engednünk a labdarúgót. Az első idényemet kezdem, cél a keret egyben tartása, a csapat struktúrájának a megőrzése, tehát nem áll szándékunkban eladni. Előre nem mondok le senkiről. (BREAKING: Közben tegnap megjelent a hír, hogy Vitolo hosszabbított a klubbal, majd másnap robbant a bomba: kiderült, hogy a szerződéshosszabbítást csak a játékos apja és ügynöke szignózták, Vitolo nem, így az nem érvényes. A támadó július 12-én besétált a LaLiga madridi irodájába és becsengette a kivásárlási árát, amivel szentesítette, hogy az Atlético Madridhoz igazol. Mivel a matracosok csak januárban igazolhatnak, így Vitolo fél évre a Las Palmashoz került és csak januárban csatlakozik Cholo keretéhez. A botrány után a Sevilla alelnöke, osé María del Nido Carrasco lemondott - szerk.)

steven-nzonzi.jpg

N'Zonzi megtartása is a célok között szerepel

Arra az esetre is fel van készülve, ha a szóban forgó játékosokat kivásárolják szerződésünkből?

 Természetesen. Minden pozícióra megvannak a jelöltjeink. Minden eshetőségre fel vagyunk készülve, hogy a piaci mozgásokra időben tudjunk reagálni. Nem kapkodunk.

A kapuskérdés is megoldásra vár?

Sergio Rico parádés szezont futott, nagyok az elvárások vele szemben Sevillában. Azt szeretnénk, ha a csapat egyik vezéregyénisége, a szurkolók példaképe lenne. A kapus otthona a klub, azt reméljük, még hosszú évekig erősít majd minket.

navas.jpg

Navas visszatérése is lehetséges!

A sajtó már megszellőztette Nolito és Jesús Navas esetleges érkezését is…, úgy tűnik, idén a klub az érett, harcedzett játékosokra szavaz, míg korábban inkább az volt a trend, hogy ígéretes fiatalokat dob a mélyvízbe.

Olyan labdarúgók csatlakozásán dolgozunk, akik növelni tudják az együttes versenyképességét. Néhány 30 év feletti játékos megszerzése még nem jelenti azt, hogy trendfordulóhoz érkeztünk. A teljesítményen van a hangsúly, nem azt nézzük, ki, mikor született.

Monchi 17 évig állta a sarat hivatalában, magának mennyi időt saccol?  

Még az sem tudom, a következő évet itt kezdem-e. Hatalmas az elvárás. De nem foglalkozom ezzel, hiszen Monchi sem rettegve végezte a munkáját, hanem a napi feladatokra koncentrálva haladt előre, sikerrel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr3212656271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása