La Liga Loca

Biri Biri - a Sevilla fekete csillaga újra talpra állította a Pizjuánt!

2017. október 05. - pedro el burro

biribiri.jpgA spanyol ultracsoportok meghatározó részének elnevezése a társaság stadionban elfoglalt helyére utal (pl.: Curva Norte, Sur etc.). Kevés kivétel egyike a sevillai B-közép, mely a hagyományosan baloldali, alapvetően antirasszista közössége a klub '70-es évekbeli gambiai sztárjának, Alhaji Momodo Nije-nek, alias Biri Birinek a nevét őrzi. Az andalúz klub első színesbőrű játékosa a 7. fordulóban ellátogatott egykori sikereinek a színterére, a Ramón Sánchez Pizjuán pedig meghajolt a legenda előtt.

Biris Norte (másként Biris) az egyik legszervezettebb ultracsoport Spanyolországban. A közel 10 000(!) tagot számláló közösség a '70-es években jött létre. Elnevezése abból a szurkolói klubból (peña) ered, mely az 1974-75-ös szezonban alakult la Peña Biri Biri néven, a klub gambiai sztárjának, Alhaji Momodo Nije-nek a tiszteletére. A Nerviónban csak Biri Biriként emlegetett afrikai csillag Angliát és Dániát érintve került 1973-ban Sevillába. A klub első színesbőrű játékosa a fekete kontinens legkisebb országából került Európába, és hamar hős lett Andalúziában: 1973-78 között öltötte magára a Sevilla szerelését, melynek címeres mezében 158 fellépésen 120 gólt ért el. biribiri2.jpg

Biri Biri a 7. fordulóban ismét pályára lépett a Ramón Sánchez Pizjuánban, ezúttal vendégként köszöntötték, a Sevilla emlékgyűrűjét vette át a játéktér közepén. A legenda megköszönte a felállva őt éltető közönségnek a megható fogadtatást, majd a nevét viselő Biris ultracsoport lelátója előtt hallgatta meg az őt éltető rigmusokat. Felemelő jelenetsor, Sevilla nem felejt!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr4812925581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása