La Liga Loca

Ángel Torres nagykorú lett a Getafe elnöki székében - Interjú

2020. május 20. - pedro el burro

Ángel Torres, en una foto de archivo, durante una visita a MARCA.

Ángel Torres (Recas, Toledo, 1952) maga a Getafe. 18 év. Ennyi időt töltött a prezi egy olyan klub élén, melynek modern kori (siker)története összeforrt a nevével. A majdnem két évtizedes regnálása alatt 796 mérkőzést játszott a Getafe, több mint 300 játékos és 14 edző fordult meg a klubnál. A Marca megszólaltatta az elnököt az évforduló kapcsán, sok érdekesség szóba is került. Interjú.

Ángel Torres 13 évesen költözött a Madrid tartományban fekvő Getafe városába, nem titkoltan a jobb megélhetés reményében. 1965-ben öt testvérével és édesanyjával került a főváros vonzáskörébe, miután édesapja tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából: egy kamion söpörte el a toledói autópályán. A fiatal Torresnek hamar fel kellett nőnie, így korán el is kezdett dolgozni. Első munkahelye egy autószerelő üzemben volt. Ennek az üzemnek az egyik tulajdonosa, Eugenio "fertőzte meg" a getafei klub szeretetével, így már az együttes szurkolójaként élte meg az 1976-os feljutást a Segundába, vagy azt a Király-kupa-meccset, amit az akkori együttes Cruyff Barcelonájával vívott. 2002 májusában vette át az akkor adósságban úszó Getafe irányítását, elnöksége alatt a klub két alkalommal játszott Király-kupa-döntőt (2007, 2008) és háromszor portyázott Európában is. A 18 évből 15-öt a Primerában töltött csapatával.

Ha csak egy meccset kellene kiemelnie a 18 év alatt lejátszott 796 közül, melyiket választaná?
Tenerifén játszottuk, és a Primerába történő feljutást biztosította be. Az a találkozó örök emlék, az egyik legszebb élmény. De ide sorolnám a Barcelona 4-0-ás kiütését (2007, Király-kupa), ahogy a Bayern elleni csatát is (3-3).

Felinestől Bordalásig összesen 14 edző fordult meg a klubnál 18 év alatt.  Nem aprózta el... Kit emelne ki közülük?
Sok jó tréner megfordult a Getafénál: Quique, Míchel, Laudrup, Schuster... Csupán két vagy három negatív élményem volt eddig. Több a pozitív emlék. Bordalás mindközül kiemelkedik: az együtt töltött idő hosszúsága, a köztünk lévő kiváló kapcsolat és persze a munka miatt is, melyet elvégez a csapattal.

Azt említette, két-három alkalommal tévedett az edző személyét illetően, lehet erről többet tudni?
Fran Escribát tovább tartottam a pozícióban, mint kellett volna, illetve Víctor Muñoz esetében szintén nem volt meg az összhang. Szembe került a teljes öltözővel, és amikor Mallorcára akart menni összetartásra, én közöltem vele, itt a vége (2009. április 27-én menesztették, három egymás utáni vereség miatt, távozásakor a Getafe 1 pontra állt a kieséstől 5 fordulóval a bajnokság vége előtt - szerk.)

Több mint 300 játékos fordult meg a klubnál regnálása óta, közülük kikkel volt említésre méltó a kapcsolata?
Különösebben egyikükkel sem. Soha nem volt meg a mobilomban a játékosok telefonszám, illetve én sem adtam oda nekik az én közvetlen elérhetőségeimet, hogy ha gondjuk van, hívjanak. De ha azt kérdezi, kikkel beszéltem a legtöbbet személyesen, akkor az Pedro Leónt és Gicát (Gheorghe "Gică" Craioveanu, 2002-2006 - szerk.) említeném.

Sok személy megfordult a Getafe díszpáholyában és ön is eleget vendégeskedett kollégáinál, barátságok kötődtek a stadionokban az évek során?
Mindig hangoztatom, két remek barátot köszönhetek a futballnak: Miguel Ángel Gil Marínt és Manuel García Quilónt. Emellett remek a kapcsolatom Enrique Cerezóval, Vega Arangóval és anno Joan Laportával is jól kijöttünk, szorítok is neki, hogy sikeres kandidálás után újra a Barcelona elnöke legyen. Mindig jókat lehetett vele derülni, nagyon szórakoztató fickó.

És Florentino Pérez?
Korrekt a munkakapcsolatunk, de akivel igazán remek a viszonyom a Real Madridnál, az José Ángel Sánchez (managing director - szerk.).Ángel Torres reveals it: he has Florentino's yes to sign Brahim ...

Azt hinné az ember, ennél azért erősebb szálak kötik a Bernabéuhoz, hiszen Ön köztudottan büszke Real Madrid-bérletes...
Igen, az vagyok! Három bérletem is van, de a Centenariazo óta nem ültem le a helyemre a Bernabéuban.

Annak idején arról beszélt, a Getafe lehet a Real Madrid saját nevelésű játékosainak egyik célállomása, de a valóság nem ezt mutatja. Mi ennek az oka?
A saját nevelésű játékosok terén árban és igényekben is hatalmas a különbség a Madrid és a többi csapat között. Amíg Cucurella például (Barca-nevelés, kölcsönben van a Getafénál - szerk.) egy millió eurót keres, Brahim esetében ez az összeg 4,5 millió euró. A Getafe ilyen fizetéseket nem engedhet meg magának. 

A spanyol futballban töltött majd két évtizedes munkája során számos legendát, politikust, befolyásos üzletembert ismert meg, sőt, még a királyi családot is vendégül látta! 
A Bayern elleni meccs alkalmával történt meg egyedül, hogy a protokoll megszűnt: az elnöki páholyban ott volt a király és a herceg, emellettt jöttek Atleti- és Real-játékosok, illetve a két klub elnöke is. Pont múltkor néztem meg azt a mérkőzést, ma is hihetetlen, ahogy a végén kicsúszott a kezünkből a diadal... 

Kit igazolna le a korábbi játékosaik közül a mostani edző Bordalásnak?
Celestinit! 10 éve kutatunk az ő képességeivel rendelkező belső középpályás után, de erőfeszítéseinket nem koronázza siker. A jelenlegi keretben Arambarri és Makszimovics is remek játékos, de amióta Celestini visszavonult, a svájcihoz hasonló kvalitású játékosunk a pálya közepén nem volt.Valladolid: El Pucela, contra la historia | Marca.com

Jó pár üzletet kötött, melyik volt a legizgalmasabb?
Kétségkívül Gica megszerzése ment a legnehezebben. Kemény dió volt. Már mindenben megállapodtunk, meg is érkezett a Barajas reptérre, amikor közölték, vissza az egész, inkább hazatér Romániába.... Újra meg kellett győznöm, hogy csatlakozzon hozzánk... (Real Sociedad, Villarreal után igazolt a fővárosba. Akkor még a Getafe a Segundában vitézkedett és onnan jutott fel. Végül 4 évet maradt is, 2002-2006 között 120 meccsen lőtt 16 gólt. - szerk.)

Mióta kinevezték, egy meccset sem hagyott ki, se hazai pályán, se idegenben. Melyik a kedvenc stadionja azok közül, ahol megfordult?
A Bayern arénája lenyűgözött, de nagyon tetszett a Benfica stadionja és a Tottenham régi pályája is, ahol a Getafének sikerült is nyernie egyszer Braulio sarkazós góljával!  Egyébként ma már akárhova megyünk, kényelmes és kiváló futballarénákat találunk, és ez jól mutatja, merre halad a labdarúgás.

Sokszor említette korábban az új Getafe aréna tervét, ám nemrég kezdett el csak tárgyalni a Coliseum megvételéről az önkormányzattal.
Nehéz ügy. A város vezetése köti az ebet a karóhoz, hogy nem adja el a Coliseumot a klubnak, így pedig lehetetlen biztosítani a klub fejlődését, növekedését. Ez a hozzáállás nem csak minket, egy sor klubot, köztük a Celtát, a Valladolidot és a Leganést is érinti. Majd meglátjuk, a választások után marad-e a jelenlegi polgármesterasszony...

Úgy tűnik, nem zárta a szívébe Sara Hernándezt...
Valószínűleg nem tetszik neki, hogy amikor a Madrid utcán (ez Gerafe Váci utcája - szerk.) sétálunk és összefutunk, az emberek engem hívnak "polgármesternek" és nem őt... Sokszor tárgyaltunk, kétszer becsapott és be kell ismernem, a csatát elveszítettem vele szemben. Meglátjuk, Javier Tebas (LaLiga elnök) szót tud-e érteni vele és képes lesz-e megértetni, szükségünk van egy olyan stadionra, melyet az év 365 napján tudunk használni saját céljainkra.

Megérné ez anyagilag?
Nézze, az a 40 millió euró, amit a tv-s közvetítésekből kapunk, nem elég a fejlődéshez. Szükségünk van egy olyan stadionra, melynek előnyeit a klub érdekei szerint aknázunk ki. A klub idei költségvetése 82 millió euró, a Covid-járvány előtt 105 millió euró bevétellel számoltunk, de természetesen ez a megállapítás már nem érvényes. 

Ha végül elindul a bajnokság tartható lesz a költségvetés úgy is, hogy nem csökkentik a játékosok fizetését?
Minél hamarabb el kell kezdeni a bajnokságot, hiszen nekünk és a Sevillának is július 25-ig be kell fejeznünk a hazai kiírást, mivel érdekeltek vagyunk az Európa Liga végjátékában is. A Getafe üzletileg stabil lábakon áll, nem kellett eddig még a játékosok fizetéséhez nyúlni, tervben sincs hasonló lépés.

Van még olyan cél, amit a Getafével, mellyel többször kilépett a nemzetközi porondra is, még nem valósított meg?
Egy serleg elhódítása, vagy a BL-idulás kiharcolása hatalmas lépés lenne. Ha összejön, az álom valósággá válik és a Getafe csatlakozik az európai futballelit szűk csoportjához, ha csak egy évre is, az én munkám beért. Akkor nem marad más hátra, mint kiélvezni a BL minden pillanatát és utána én be is fejezem, távozok. Természetesen az utódom kiválasztását követően.

Sokszor utalt már az utódlására, de ki lenne ez a személy, aki átveszi a helyét a Getafénél?
Ez a probléma, még nincs meg. Viszont ez nem változtat a tényen, hogy egyre közeleg a pillanat, amikor elhangzik: viszlát! Az évek során struktúrálisan megerősítettem a klubot. Létrehoztuk az általános igazgató (director general) pozícióját, az intézményben két ügyvéd is dolgozik, valamint további speciális munkakörök kialakításán is gondolkodunk. Tervben van egy ezer négyzetméteres irodahelység kialakítása a Coliseumon kívül. Amíg nem a miénk a stadion, addig nem költünk rá, már így is több mint 7 millió eurót invesztáltunk a fejlesztésére. 

Erősíteni mindig kell, mit terveznek a nyáron a kerettel kapcsolatban?
Ha Djené folytatja, a védelemben megvagyunk. A középpályára mindenképpen igazolnunk kell, de figyelnünk kell arra is, mi lesz a szélsőinkkel a nyári piacon, illetve a támadósorban egy fiatal csatár érkezése elengedhetetlen.

Van esetleg már konkrétum? A lehetséges érkezők között említik ugyanis Escudero, Garay és Jason nevét is...
Se Escudero, se Garay nem fog a Getaféhez igazolni a nyáron. Jason esetében pedig csak arra kértük a Valenciát, hosszabbítsuk meg a játékos kölcsönszerződését augusztusig, amit az alapján kezdeményeztünk, amit a LaLiga javaslott a klubok számára.

Tavaly nyáron Chimy Ávila kicsúszott a kezei közül, terveznek lépéseket a támadó megszerzésére?
Igaz, szinte biztos volt, hogy hozzánk csatlakozik, de végül az Osasuna mezét öltötte magára. A pamplónaiakkal nagyon jó viszonyt ápolunk, így reméljünk, hogy biztosítják a bentmaradásukat. A kérdésre, ha a szezon lezárult, még biztosan visszatérünk, és ha az európai kupaindulás összejön, még az is lehet, ajánlatot teszünk érte.

Az edzőközpontról szőtt álmait még nem engedte el?
Nem bizony, dolgozunk rajta! Most azon megy a hadakozás a város vezetésével, hogy mi legyen a létesítmény neve. Az önkormányzat ragaszkodik a "Ciudad Deportiva de Getafe" elnevezéshez, míg én a "del Getafe"-t akarom használni (finom különség lényege annyi, getafei sportközpontról, mint a település egyik létresítményéről beszélünk, vagy a Getafe sportközpontjáról, azaz a klubhoz tartozó komplexumról - szerk.). Remélem, sikerül az áttörés, mert a sportközpontban egy 2500 férőhelyes kistadiont is felhúznánk, ami az utánpótlást és a Getafe B igényeit szolgálná ki. Rövid időn belül szeretnénk elérni ugyanis, hogy a tartalék együttes a Segundában szerepeljen.

A bejegyzés trackback címe:

https://laligaloca.blog.hu/api/trackback/id/tr7215709286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása